Slovenija
8511 ogledov

"Jaz spim z dvema otrokoma na kavču, mož spi na tleh"

Kranj
1/2
Aleš Komovec
Najstnik, ki je zaradi maminih težav popustil v šoli. 22-letna invalidka, ki si želi narediti vozniški izpit. Obupana mamica treh otrok iz socialnega dna ...

Spodaj objavljamo le del žalostnih, a žal resničnih izpovedi ljudi, ki jim je sreča obrnila hrbet. "Niso edini. Nešteto jih je," sporočajo iz Mestne občine Kranj.

"Odraščal sem samo z mamo. Očeta sem videl le enkrat v življenju. Z mamo sva se ves čas selila po najemniških stanovanjih. Zelo je bilo težko. Mama je imela zdravstvene težave. Sam sem v šoli popustil … Sedaj bi rad dokončal srednjo šolo, za katero plačujem izpite in če bo le mogoče, bi se rad vpisal na fakulteto. Borim se svojimi strahovi, vendar verjamem, da mi bo uspelo."

"Sem 22 let stara študentka, invalidka. Ob rojstvu so mi postavili diagnozo zatrdelosti sklepov (artrogripozo). Da lahko hodim, imam za to posebno izdelane opornice. Rada sem v pogonu. Četudi imam omejene možnosti, želim izkusiti življenje v polni meri in biti čim bolj samostojna. Z mamo, ki ima minimalen dohodek, komajda shajava. Z očetom nimam stikov. Želim si opraviti vozniški izpit, saj tako ne bom vsakič znova rabila prositi za prevoz sosede ali prijatelje, temveč se bom odpeljala sama. Odpeljala na terapije. Odpeljala na izlet. Odpeljala v neznano. In tega si srčno želim."

"Jaz spim z dvema otrokoma na kavču, mož spi na tleh na posteljnem vložku, osnovnošolski otrok pa ima manjšo sobico. Živimo pri mojih starših. Oba z možem sva ostala brez službe. V času, ko sva še oba imela službo, smo stanovanjski problem reševali s stanovanjskim hipotekarnim kreditom. Sedaj zaostajamo že s štirimi neporavnanimi položnicami. Skrbi me za otroke. Skrbi me za nas."

Kranj | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Zavod za turizem in kulturo Kranj

"V Kranju dobro v srcu mislimo in skupaj zmoremo"

"Ker v Kranju dobro v srcu mislimo, bomo na pobudo župana Kranja, v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Kranj, Centrom za socialno delo Kranj, tremi osnovnimi šolami v Kranju ter z Društvom upokojencev Kranj, v mesecu decembru zbirali dobrodelna sredstva za izbrane ranljive družine in posameznike," sporočajo z Mestne občine Kranj.

Humanitarna sredstva se lahko s sklicem 00 500-21112019 donirajo na TRR Društva prijateljev mladine Kranj SI56 6100 0000 5487 540 odprt pri Delavski hranilnici d.d. Ljubljana ali pa preko sms donacije na številko 1919 s ključnima besedama Kranj1 in Kranj5, kjer s poslanim sms-om donirate 1€ oziroma 5€.

V samem mestnem središču Kranja se bo 7., 14. in 21. decembra od 10. do 12. ure odvijalo tudi dobrodelno kuhanje, ter 27. decembra od 17.00 do 19.00, ko bo na dan županovega koncerta tudi uradna podelitev zbranih sredstev.

Matjaž Rakovec | Avtor: MO Kranj MO Kranj
Kot je povedal župan, Matjaž Rakovec"Boljše življenje lahko v Kranju ustvarimo skupaj, zato bomo veseli, če boste s svojim prispevkom pripomogli h kakovostnejšemu življenju izbranih družin in pripomogli k lepšemu jutri. Vrnimo jim upanje in dostojno življenje. V Kranju dobro v srcu mislimo in skupaj zmoremo".

Težke so zgodbe, ki jih slišim. Zavedam se, da ni enostavno. Združimo moči in pomoči potrebnim omogočimo dostojno življenje in jim vrnimo nasmeh na obraz. 

Matjaž Rakovec

Kranj | Avtor: Luka Dakskobler Luka Dakskobler

Decembrska | Avtor: Decembrska Decembrska