Slovenija
3494 ogledov

Je Acron dobavljal maske s ponarejenimi certifikati?

Respiratorne maske N95 Epa Respiratorne maske N95
POP TV je preveril enega od priloženih certifikatov za maske, ki jih je dobavil Acron.

POP TV je preverjal certifikate mask FFP2, ki jih je dobavljalo slovenjgraško podjetje Acron, za katero je po besedah žvižgača Ivana Galeta lobiral zaupnik ministra Zdravka Počivalška Mitja Terče.

Pri Huaxun detection laboratoriju so preverjali verodostojnost certifikatov in ugotovili, da le ti pri njih niso bili izdani. "Ni bil izdan pri nas. Navedenega proizvajalca mask ne poznamo. Bodite previdni pri nakupu," je za 24ur povedal Andy Džang, ki so mu poslali poročilo o testiranju za podjetje Jiande Chaomei daily chemicals. Navedenega podjetja Jinade ni našel tudi iskalnik na uradni strani kitajskega laboratorija, kjer objavljajo vse dokumente, izdane pri njih.

Zdravko Počivalšek "Ne bom odstopil!" Slovenija Počivalšek: Gre za režiran in politično motiviran lov na mojo glavo

Po poročanju POP TV je to le eden od sedmih dokumentov Acrona za maske FFTP2, za katerega se je sumilo, da je lažen.

Joc Pečečnik in Zdravko Počivalšek ob prevzemu mask | Avtor:

Direktor Acrona Samo Lampret je za 24ur zatrdil, da imajo zaščitne maske, ki so jih dostavili Zavodu za blagovne rezerve, vse potrebne certifikate, a podatka o proizvajalcu mask jim ni želel izdati, ker da ta podatek predstavlja poslovno skrivnost. So pa priložene certifikate pridobili od Zavoda za blagovne rezerve, enega od njih so pri kitajskih oblasteh že preverili.

Respiratorne maske N95 Slovenija Afera maske: Pritiski so bili strašni, grožnje, izsiljevanje

Acron je z državo sklenil tri posle za skupaj 8 milijonov 200 tisoč mask FFP2 v vrednosti skoraj 30 milijonov evrov, kar je drugi največji posel z državo pri nabavi zaščitne opreme. 

Tržni inšpektorat je po poročanu POP TV v Acronu že uvedel inšpekcijski postopek.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 25
  • Ender3 11:52 11.maj 2020.

    Pa kaj, če ni certifikatov, saj je certificirana mafijska vlada, ki je to nabavila. In ne katerakoli, tista z izkušnjami iz preteklosti.

  • Avatar ovca
    ovca 11:09 11.maj 2020.

    Mi je jasno, da desničarji ne veste kaj je certifikat, čemu služi certifikat, niti tega, da je certifikat povsod javna listina. Auč, pozabila sem, da je edino v banana republiki poslovna tajna hahaha.

  • Avatar Leon
    Leon 10:17 11.maj 2020.

    https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/dosje-afera-maske-767050