Slovenija
143070 ogledov

Je na banki treba ukiniti trajnik za dopolnilno zavarovanje?

Položnica Vzajemna Boštjan Tacol
Ste dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačevali preko trajnika?

Kot smo že poročali, se 1. januarja ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, nadomešča pa ga obvezni zdravstveni prispevek v višini 35 evrov. Zaposleni in samozaposleni ga bodo prvič plačali februarja za januar. Za zaposlene ga bo od plače odtegnil delodajalec, za upokojence pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Komu prispevka od plače ali pokojnine sploh ne bodo trgali, si lahko preberete na tej povezavi.

Večina ljudi je že dobila zadnjo položnico za plačilo dopolnilnega zavarovanja. Na nas pa se je obrnil bralec, ki je mesečno premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačeval z direktno bremenitvijo, torej preko trajnika. Zanimalo ga je, ali mora preklicati soglasje za mesečno bremenitev, ali se bo to zgodilo samodejno.

"Komitenti so mesečno premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačevali z direktnimi bremenitvami. To pomeni, da je bremenitve pošiljala zavarovalnica na podlagi soglasja oziroma pooblastila, sklenjenega z uporabnikom. Tako z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zavarovalnice ne bodo imele več osnove za posredovanje bremenitev in preklici soglasij s strani uporabnikov ne bodo potrebni," so nam pojasnili na Združenju bank Slovenije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • matermila 14:12 10.december 2023.

    Napisali so 16 vrstični članek, ko bi lahko pod naslov napisali samo NE.

  • DS 10:18 10.december 2023.

    Napisano v članku: ... plačeval z direktno bremenitvijo, torej preko trajnika. Direktna bremenitev in trajnik sta dva podobna, a ločena pojma. So v članku iz Dela to obrazložili. Google: delo trajnik direktna obremenitev razlika.

  • bojan88 08:40 09.december 2023.

    Nagradno vprašanje: ali bodo krite iz novega obveznega zavarovanja storitve in zdravila ter pripomočki v enakem obsegu, kot do sedaj pri dopolnilnem zavarovanju?