Slovenija
156970 ogledov

Zadnjo položnico ste najbrž že dobili, večini januarja ne bo treba plačati nič

Štetje denarja, evri Profimedia
1. januarja se ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, nadomešča ga obvezni zdravstveni prispevek v višini 35 evrov.

Večina ljudi je že dobila zadnjo položnico za plačilo dopolnilnega zavarovanja, saj se to plačuje za vnaprej. Naša bralka je na primer položnico dobila zadnji dan novembra za december. Januarja se namesto dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja uvaja obvezni zdravstveni prispevek, zaposleni in samozaposleni ga bodo prvič plačali februarja za januar. Za zaposlene ga bo od plače odtegnil delodajalec, za upokojence pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). 

"Obvezni zdravstveni prispevek bo od pokojnine prvič obračunan ob izplačilu januarske pokojnine," so nam povedali na ZPIZ-u. V praksi to pomeni, da bo pred nakazilom januarske pokojnine ZPIZ odštel 35 evrov in jo nato nakazal na transakcijske račune upokojencev.

Zelo verjetno upokojenci tega ne bodo niti opazili, saj bo januarja pokojnina prvič že predčasno usklajena in 8,2 odstotka višja od decembrske (brez 1,8-odstotnega dodatka), že pri 500 evrih pokojnine pa bo uskladitev višja od novega prispevka.

Zdravstveni prispevek bodo upokojenci plačevali za nazaj oziroma za tekoči mesec, saj je izplačilo pokojnin in invalidskih nadomestil praviloma izvedeno na zadnji dan v koledarskem mesecu za tekoči mesec.

Zaposleni od januarske plače februarja

Zaposleni bodo OZP prvič plačali od januarske plače, ki bo izplačana februarja. "V skladu z 48. členom ZZVZZ-T se novi OZP za posameznega zavarovanca pobira v istem postopku ter na isti način, kot se zanj pobirajo ostali prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje. Obveznost za izračun in plačilo novega OZP za posameznega zavarovanca nastane sočasno z nastankom obveznosti za izračun in plačilo prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje. Novi OZP se uvaja za obdobje januar 2024 in naprej, torej se bo prvič plačal za mesec januar 2024," so nam pojasnili na finančni upravi.

Čeprav bodo upokojenci in zaposleni prejeli nižjo pokojnino oziroma plačo, bodo (če so bili dopolnilno zdravstveno zavarovani) najmanj za 67 centov na boljšem. Toliko nižji je namreč obvezni prispevek od regulirane cene dopolnilnega zavarovanja, poleg tega pa ne bodo imeli stroškov s plačilom položnice. Kdor doslej ni bil dopolnilno zdravstveno zavarovan, pa bo 35 evrov na slabšem, a mu hkrati ne bo grozilo doplačilo v primeru koriščenja zdravstvenih storitev.

"Zaradi uvedbe novega OZP so bili dopolnjeni vsi obrazci za obračun prispevkov (REK, OPSV), na podlagi katerih prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje, pobira Furs. Za zaposlene zavarovance bo novi OZP (prvič pri izplačilu plače za januar 2024) obračunal, odtegnil in plačal njegov (glavni) delodajalec, na obrazcu REK-O, ki ga bo predložil FURS najpozneje na dan izplačila plače. Novi OZP po tem obračunu pa bo delodajalec moral plačati hkrati z ostalimi obveznimi prispevki (v petih dneh po izplačilu). Za upokojence bo novi OZP ob izplačilu mesečne pokojnine (prvič pri obračunu pokojnine za januar 2024) obračunal, odtegnil in plačal ZPIZ, na obrazcu REK-1b, ki ga predloži Furs," so nam postopek pojasnili na finančni upravi.

Skrajni rok je 20. februar

Tudi samozaposleni bodo novi obvezni prispevek plačali skupaj s prispevki za januar najkasneje do 20. februarja. "Za zavarovance, ki so samostojni zavezanci za prispevke (npr. s.p.- samozaposleni, kmetje, zaposleni v tujini, ki so obvezno zavarovani v Sloveniji, družbeniki), bo novi OZP obračunan (prvič za obračun prispevkov za januar 2024) na OPSV obrazcu, ki se predlaga Furs najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec, plača pa do 20. v mesecu za pretekli mesec," so nam razložili na Fursu.

Brezposelni, ki niso prijavljeni na zavodu za zaposlovanje ali pa so, a nimajo pravice do nadomestila, bodo morali prispevek plačati sami, prav tako študenti, ki pavzirajo in nimajo statusa. Ti so morali že doslej plačevati prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje, poleg tega pa bodo po novem plačevali še 35 evrov novega obveznega prispevka, kar pomeni, da se jim bo mesečni strošek (če doslej niso bili dopolnilno zavarovani) več kot podvojil.

Vsi ti morajo obvestiti delodajalca ali ZPIZ

Komur je doslej dopolnilno zavarovanje plačevala država (na primer vojni veterani), mu bo tudi novi obvezni zdravstveni prispevek. Tisti, ki so zaposleni, morajo na to opozoriti delodajalca, da jim prispevka ne bo odtrgal od plače.

Prejemnikom socialne pomoči in varstvenega dodatka bo obvezni prispevek krila država, tako kot jim je doslej dopolnilno zavarovanje. Tudi oni morajo tistega, ki jim izplačuje dohodek (delodajalca ali ZPIZ) obvestiti o tem, da jim ne bo prispevka trgal od plače ali pokojnine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • bojan88 08:36 09.december 2023.

    Povišanje pokojnine bo ZPIZ poračunal z novim obveznim prispevkom. Preprosto: narod bo popušil...

  • Ender3D 12:39 07.december 2023.

    Golobje bozanstvo

  • sandi76 09:28 07.december 2023.

    Večini januarja ne bo potrebno plačati nič ? Čisto zavajanje, saj jim bodo kar vzeli od plače ali pokojnine !