Slovenija
1127 ogledov

Je policist naredil napako na plačilnem nalogu? Ni še razloga za veselje

Plačilni nalog Žurnal24 main
Vam je policist napisal kazen za prekršek, ki se je zgodil na neobstoječem križiču ali po napačnem členu? Kljub očitni napaki policista, še vedno ni razloga za veselje, da boste kazni ubežali.

"Policist mi je napisal kazen za prevoženo rdečo luč na križišču Šmartinske in Letališke ceste," nas je opozoril bralec, ki si je kazen pridelal križišču Letališke in Kajuhove ceste, a je policist na plačilni nalog zapisal neobstoječe ljubljansko križišče. Sam se je sicer odločil, da bo nalog kljub napaki poravnal, a ga je vseeno zanimalo, kaj bi se zgodilo, če bi se pritožil.

Podobno zgodbo o "napaki" je doživela tudi ljubljanska kolesarka, ki jo je policist ustavil zaradi neprižgane luči okoli polnoči. Namesto globe za 80 evrov, pa ji je napisal globo za 40 evrov, in sicer za nepravilno prevažanje otrok na kolesu po 93. členu 12 odstavka. Ker je odnesla z nižjo kaznijo, kot jo določa zakon, se ni pritožila.

Datume, imena in člene lahko policija in sodišče tudi popravi ...

V obeh primerih bi se posameznika zaradi napake policista lahko v osmih dneh pritožila, v primeru zahteve po sodnem varstvu pa bi prekrškovni organ to preveril po uradni dolžnost. 

"Če prekrškovni organ ugotovi, da je prišlo do odstopanj, lahko izpodbijani plačilni nalog odpravi in izda novega, pri čemer pa ne sme izreči višje globe kot jo je izrekel z prvim plačilnim nalogom," je navedel predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija in pri tem nadaljeval, da lahko prekrškovni organ v tem novem nalogu nekatere napake, kot so lokacija, člen in datum, tudi popravi.

To policiji in ostalim prekrškovnih organov namreč dovoljuje Zakon o prekrških, ki v 46. členu določa, da "pomote v pisavi ali v številkah ali druge očitne pomote v odločbi lahko s sklepom popravi vsak čas po uradni dolžnosti ali na predlog udeležencev postopka prekrškovni organ ali sodišče, ki je odločbo izdalo". Z razsodbami so to večkrat potrdila tudi sodišča. Vrhovno sodišče tako navaja, da je dopustno popraviti formalne napake in pomanjkljivosti, zlasti očitno napačno zapisana imena, datume in podobno, ni pa dopustno vsebinsko posegati v izrek odločbe tako, da se storilcu poleg že izrečene globe izreče še dodatna sankcija.

Manjša napaka policista tako še ne pomeni, da ne boste plačali kazni, v primeru zavrnjene pritožbe oziroma ugovora pa tvegate izgubo možnosti plačila polovične kazni.

Kdaj se velja pritožiti?

Vsekakor pa so pritožbe zoper izdane naloge prekrškovnih organov lahko tudi upravičene. Torej kdaj se pritožiti? Odvetnica Polona Rizman, ki sestavlja tudi ugovore zoper plačilne naloge, pravi, da zagotovo takrat, ko so bila kršena postopkovna pravila oziroma ko dejansko stanje ni ustrezalo tistemu, ki nam ga očitajo. "Gre za primere, ko alkotest ni bil usklajen s predpisanimi smernicami oziroma da za volanom ni sedela oseba, ki je navedena na plačilnem nalogu, ali da dejansko stanje ni ustrezalo navedbam na nalogu," je nekaj primerov naštela odvetnica Rizman, ki sicer pravi, da je vsako pritožbo potrebno pogledati posamično.

Tudi odvetnik Zlatko Lipej je mnenja, da je možno izhajati le iz konkretnih primerov. Potrjuje pa, da policija res lahko popravi napake, če je nanje opozorjena, a se da tudi to izkoristiti v postopku ugovora oziroma zahteve za sodno varstvo: "Ker je standard za izrek kazni po izvedenih dokazih gotovost, se lahko med izvedenim postopkom izpostavi, da prekršek ni bil storjen kot zatrjuje policija ali da ni možno očitati storitve prekrška po členu, kot ga je določila policija."

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • zdrej 13:56 22.julij 2016.

    Nisem neki pristaš Janše, samo to hočem povedati: Pozabljaš, da je levica imela vajeti v rokah. Torej če je Janša to naredil kar praviš, potem je levica totalno nesposobna!

  • Boris Odreitz 23:00 21.julij 2016.

    Prvo kot prvo Janša sploh ni človek pač pa je to pokvarjena zver. Janša je morilec, goljuf, On je z svojimi reformami uničil slovenijo , Skupaj je pobral najhujše udbovce in naciste, sam je postal Nacist in fašist oziroma to ...prikaži večto je že od nekdaj, le da je tokrat javno pokazal kakšna zloba in izmeček človeštva je ta gnus od Janše. !

  • Avatar Mirč Sla
    Mirč Sla 18:35 21.julij 2016.

    točno tako,..