Slovenija
15 ogledov

Je policistov v notranjosti države zares dovolj?

Rigonce Franc Šavrič
V Ivančni Gorici so prejšnji teden oropali trgovino in servis motornih žag in kosilnic in tovrstnega orodja. Nič nenavadnega. Če ne bi policista zaradi drugega podobnega dogodka morala mesto dogodka zapustiti pred opravljenim postopkom. Ker so ju klicali na drugo prizorišče kriminalnega dejanja. Je v času begunske krize policistov v notrnajosti države res dovolj?

Rop trgovine in servisa v Ivančni Gorici prejšnji teden. Prvi je bil na mestu dogodka varnostnik, dva policista sta prišla v doglednem času, a sta morala še pred končanim postopkom na drugo prizorišče podobnega kriminalnega dejanja. Lastniku servisa ni preostalo drugega, da je sam varoval prizorišče vloma.

 

Včeraj, malo čez deveto uro zvečer, je bilo vlomljeno najprej v prostore skladišča Diskonta pijač in nato v prostore naš...

Posted by ŽS Tekavčič & Co., servis in trgovina on 30. oktober 2015

V tem primeru ni šlo za vprašanje življenja in smrti, postavlja pa se – ponovno – vprašanje, ali je slovenskih policistov v času, ko jih zaradi begunske krize prerazporejajo bodisi na meje ali begunske centre, v notranjosti države dovolj.

Tisti večer sta bila dva policista zadolžena za območje kar treh občin.

"Trudimo se zagotavljati varnost"

Policija se kljub soočanju države s povečanim migracijskim tokom po svojih najboljših močeh prizadeva za zagotavljanje varnosti državljanov, za zavarovanje javnega reda in miru ter premoženja ljudi. To je in bo naša prioriteta in v ta namen so angažirani vsi razpoložljivi kadri in materialno-tehnična sredstva,” na naša vprašanja, ali omenjeni primer ne dokazuje, da je slovenskih policistov v notranjosti vendarle premalo, odgovarja Maja Ciperle Adlešič z ljubljanske policijske uprave.

Odsotnost policistov, ki  izvajajo ukrepe za obvladovanje razmer ob množičnih prihodih beguncev in migrantov, seveda na drugi strani predstavlja  precejšnjo obremenitev policistov, ki  na terenu (policijskih postajah) še vedno izvajajo vse naloge povezane z delom policije, dodaja.

Pomoč iz tujine

Pri obvladovanju begunske krize slovenskim policistom trenutno pomaga 58 tujih kolegov, na poti je dodatnih 20. Osem policistov je iz Avstrije, pet iz Nemčije, 20 iz Litve in 25 iz Estonije, na poti v Slovenijo pa je tudi že 20 policistov iz Slovaške, potrjujejo na Generalni policijski upravi.

V ponedeljek bo prišlo še pet policistov iz Francije, 20 iz Češke, 50 iz Madžarske ter predvidoma 50 policistov iz Italije in sedem iz Avstrije. Za torek je napovedan prihod 20 policistov iz Latvije, v prihodnjih dveh tednih pa jih bo verjetno prišlo še 25 iz Romunije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar praufo
    praufo 15:10 09.november 2015.

    po navodilih nadrejenih

  • Senior 19:00 07.november 2015.

    Policajev je verjetno dovolj, saj se zabavajo z varnostnimi razdaljami za osebna vozila in pišejo kazni, za katere ni pravne in zakonske podlage.

  • encijan 18:15 07.november 2015.

    Si izbeglica?!?