Slovenija
87 ogledov

Je strehe v resnici odkrival tornado?

Podrta streha, OŠ Turnišče Sobotainfo.com
Župana občin Turnišče in Dobrovnik, kjer je včerajšnja vremenska ujma povzročila ogromno gmotno škodo, laično ocenjujeta, da bi v njihovem primeru lahko govorili o tornadu. Ta se lahko pojavi tudi na našem območju, pojasnjujejo na Arsu.

"Tornado običajno za seboj pusti značilne sledi, ki nastanejo po takšnem vremenskem pojavu. V primeru tornada močni vetrovi hitro menjajo smeri, razdejanje, ki ga pusti za seboj je dokaj jasno," pojasnjuje Uroš Strajnar z Arsa. Dodaja, da brez podrobne analize ne bi mogel potrditi, ali je bil na območju omenjenih občin, pa tudi širše po državi, na delu kak tornado.

"Tudi v bližini Ljubljane, pri Komendi, je veter dobesedno prevrnil tovornjak s priklopnikom.
Izrazito vremensko motnjo smo imeli, zelo se je tudi ohladilo, kar za 10 stopinj, vsi pogoji so skratka bili, da ob nevihtah nastanejo močni vetrovi," pravi Strajnar in doda, da je zato lokalno odkrivalo strehe. "Veter je bil lokalno lahko hitrejši od 100 km/h. Na teh predelih vetrov, ki bi bili hitrejši od 70 km/h ponavadi ni, tako da tudi strehe niso narejene za takšne pogoje." Brez podrobne analize, dodaja Strajnar, pa bi težko potrdil, da je Turnišče in Dobrovnik res zajel tornado.

PREBERITE TUDI:

Na spletni strani www.eswd.eu spremljajo pojave tornadov; vremenske motnje, ki je zajela naše kraje včeraj, niso opredelili kot tornado, so pa zaznali enega v bližini Benetk.

V Sloveniji je sicer ta vremenski pojav možen; zadnji zabeležn tornado na naših tleh je bil leta 1986 na Notranjskem v okolici Hotedrščice. Hitrost vetra v tem tornadu je bila 216 km/h.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.