Slovenija
1215 ogledov

Je Tonin lahko minister za zdravje?

Vlada na Brdu pri Kranju Vlada RS
Je rotacija pri začasnem opravljanju ministrske funkcije sploh možna?

Predsednik DZ Igor Zorčič ni prejel obvestila premierja Janeza Janše, da bi za vodenje ministrstva za zdravje začasno pooblastil ministra Mateja Tonina. Po odstopu Tomaža Gantarja resor trenutno vodi Janša sam, Zorčič pa je za STA dejal, da rotacija ministrov po pooblastilu do imenovanja ministra s polnim mandatom glede na poslovnik DZ ni možna.

POP TV je v sredo zvečer namreč poročal, da bo obrambni minister Matej Tonin po neuradnih informacijah s prihodnjim ponedeljkom od premierja Janeza Janše začasno prevzel vodenje ministrstva za zdravje.

Covid-19, vlada, Brdo pri Kranju Slovenija Zdravje Neuradno: Ne boste verjeli, kdo bo novi, začasni minister za zdravje

Iz kabineta predsednika vlade so na to vprašanje danes odgovorili, da neuradnih informacij ne komentirajo. Tudi Tonin na to vprašanje ni odgovoril.

Igor Zorčič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zorčič pa je v izjavi za STA pojasnil, da takšno pooblastilo niti ni možno. Poslovnik DZ namreč v 234. členu določa, da mora predsednik vlade v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Janša je DZ 18. decembra obvestil, da bo po prenehanju Gantarjeve funkcije ministrstvo za zdravje začasno vodil sam, s čimer je po Zorčičevih navedbah izčrpal svoje pravice po tem členu poslovnika. Zato nima možnosti, da bi opravljanje te funkcije do imenovanja ministra s polnim mandatom sedaj poveril drugemu ministru, je pojasnil predsednik DZ.

Tomaž Gantar je sicer kot minister za zdravje odstopil 18. decembra lani. Ker je stranka DeSUS iz koalicije izstopila, tudi ni jasno, kateri stranki bo vodenje zdravstvenega resorja pripadlo po novem.

Komentarjev 11
  • Naklonsky 10:50 29.januar 2021.

    Nikjer ni bilo nič objavljenega. "POP TV je v sredo zvečer namreč poročal ..." POP TV, TVSLO ... verodostojna informacija, ni kaj!

  • Avatar Leon
    Leon 08:02 29.januar 2021.

    Janša ni dal soglasja objavi razpisa za vpis na fakultete...potrebna bo članska izkaznica .

  • leonardo 07:38 29.januar 2021.

    Kako sem gledal in še gledam na vladavino Velikega? Ob začetku njegove vladavine sem bil besen, nato jezen tudi na opozicijo, nadaljeval sem s preziranjem. Kaj pa sedaj. Medtem, ko sem preklopil program, če sem ga zagledal na zaslonu, od ...prikaži več včeraj naprej ne čutim nič od naštetega. Ne boste verjeli, ko kaj slišim kaj je na novo poštudiral, prisluhnem in se nasmejim. Že od nekdaj rad gledam humoreske.Samo kaj, ko Slovenija počasi in zanesljivo tone. Vsaj kar se demokracije in zakonodaje tiče.