Slovenija
52 ogledov

Je vendarle odločila občina?

slovenija 01.12.11, posestvo Marka Jaklica, Marko Jaklic, domacija, nepremicnina Anze Petkovsek, Anze Petkovsek
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje bi spremembo namembnosti potrdilo ne le Jakliču, ampak tudi našemu bralcu, ki je izvisel. S prstom kažejo na občino.

Župan Občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar je na novinarski konferencu zatrdil, da so vseh 490 pobud za spremembo namembnosti poslali na ministrstva in drugim organom, ki morajo podati soglasje, ti pa so nato iz različnih razlogov zavrnili 52 odstotkov teh pobud. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje trdi, da se niso opredeljevali "do posameznih parcel, temveč do predlaganega posega (ki je vključeval vse omenjene parcele) kot celote".


Odločati bi morala občina

"Problematika tako imenovane razpršene gradnje in razpršene poselitve, za kar gre tudi v konkretnem primeru, je v pristojnosti ministrstva za infrastrukturo in prostor. Dosedanje usmeritve glede tovrstnih primerov so bile, da sta občina in strokovni pripravljavec občinskega prostorskega načrta odgovorna prepoznati tovrstne pojave v prostoru in jih tudi na primeren način povzeti v OPN. MKO je tem usmeritvam sledilo," so pojasnili. S to izjavo so postavili pod vprašaj izjavo župana Setnikarja, da občina ni odločala o ničemer in je le preposlala pobude občanov.

Zakaj je Jaklič dobil, bralec pa izvisel?

V primerih, ko je v evidenci o dejanski rabi kmetijskih zemljišč in gozdnih zemljišč razvidno, da je zemljišče pozidano, se strinjajo, da se namenska raba uskladi z dejansko rabo, pravijo na ministrstvu, in temu so sledili tudi v primeru Jakličevih parcel na Selu nad Polhovim Gradcem.

Če bi občina vse predloge res poslala naprej, bi ministrstvo za kmetijstvo po teh merilih spremembo namembnosti potrdilo tudi našemu bralcu, ki pa je ob tokratni spremembi prostorskega načrta izvisel. Na kmetijskem zemljišču ima hišo, v omenjeni evidenci je zapisana dejanska raba pozidano zemljišče, kar pomeni, da ministrstvo za kmetijstvo spremembi namembnosti ne bi nasprotovalo. Možno je sicer, da bi imel pripombo kakšen drug organ, ki mora dati soglasje. Občino smo že včeraj zaprosili za pojasnila tudi v tem konkretnem primeru, a jih še nismo prejeli.

Status kmeta nima vpliva

"Na odločitev glede predlaganih posegov na kmetijska zemljišča ne vplivajo merila, kot so na primer status kmeta, opravljanje kmetijske dejavnosti ali, da gre v posameznem primeru za kmetijo, ki je uvrščena v območje z omejenimi dejavniki za kmetijstvo, na primer gorsko-višinska kmetija," so še opozorili. Župan Setnikar je na novinarski konferenci sicer izjavil, da je bil dejavnik pri odločanju tudi to, da gre za gorsko-višinsko kmetijo in da je Jaklič predložil mnenje kmetijsko-svetovalne službe, ki je podprla njegovo vlogo.  

Ste iz občine Dobrova - Polhov Gradec in so vam zavrnili pobudo za spremembo namembnosti? Sporočite nam parcelno številko in preverili bomo, zakaj.

Komentarjev 3
  • 1111 13:54 09.avgust 2013.

    in koliko je dobu ta Franc ???

  • mia 13:18 09.avgust 2013.

    pošteno bi bilo do vseh kmetov, da se za neobdelane kmečke površine obračuna 100% davek na nepremičnine

  • URIAH HEEP 09:20 09.avgust 2013.

    Lahko rečem samo tole. IZDAJA.bERI SLOVENIJAhttp://www.youtube.com/watch?v=HxYKAaQe2iQ