Slovenija
10948 ogledov

Janković bi porušil Jelinčičevo vilo sredi Ljubljane

Zmago Jelinčič vila v Žusterni Saša Despot
Že smo poročali, da želi Zmago Jelinčič prodati svojo vilo v Ljubljani. A občina pravi, da je po prostorskem načrtu zgradba predvidena za rušenje.

Že v začetku februarja smo pisali, da želi Jelinčič vilo v Ljubljani, v kateri ima sedež tudi njegova stranka SNS, prodati, ker denar od kupnine potrebuje za poplačilo zahtevka svoje nekdanje žene Monike Zupanc, ki je na papirju uradno zavedena kot lastnica vile z bazenom v Žusterni pri Kopru. "Če mu torej vile v Ljubljani ne bi uspelo prodati, bi lahko dokončno ostal tudi brez hiše v slovenski Istri," danes poroča portal Necenzurirano, novinarji katerega dodajajo, da zgodba dobiva nove razsežnosti.

Jelinčičeva hiša v Ljubljani je namreč po prostorskih aktih Mestne občine Ljubljana predvidena za rušenje. To so zdaj za omenjeni portal potrdili tudi uradniki na občini. "Nepremičnina, ki jo želi Jelinčič prodati za tri milijone evrov, namreč sodi med objekte na območju nekdanje Tobačne, za katere je po veljavnih prostorskih aktih predvidena odstranitev. Tega Jelinčič ne more več preprečiti. Zakaj ne? Ker je bil kot lastnik vključen v pripravo akta, odgovarjajo na občini," piše Necenzurirano

Zakaj hiša ne leži več na stavbnem zemljišču? Tu je odgovor. Po prostorskih aktih, ki jih je Mestna občina Ljubljana sprejela leta 2009, vila ne leži več na stavbnem zemljišču, saj je to namenjeno gradnji nove ceste. Gre za območje, na katerem je predvidena gradnja devetih stolpnic s 600 stanovanj, hotela ob križišču Tivolske in Tržaške ceste, velike podzemne garaže s 3.600 parkirnimi mesti. Čez Jelinčičevo vilo bi tako šla cesta, prek katere bi stanovalci novih stolpnic dostopali do Tivolske ceste, dodajajo pri portalu Necenzurirano. Jelinčič je sicer pred tedni dejal, da je s hišo vse v najlepšem redu in da o predvideni rušitvi ne ve ničesar. 

A portal Necenzurirano dodaja, da je za nov status zemljišča izvedel, ko se je pripravljal na prodajo. Vprašanje, ki se poraja, torej je, ali je bil kot lastnik res vključen v spremembe prostorskih aktov, kot trdijo na ljubljanski občini. 

Komentarjev 11
  • Pišmevuh 15:29 20.februar 2023.

    Imam občutek, da se pri nas edino črnogradnje ne rušijo. Ciganom naj da v najem, pa je rešen.

  • Toma 13:36 20.februar 2023.

    Je včasih visoko letal, pa mu je bivša pristrigla peruti ;-)

  • popokatopetl 10:47 20.februar 2023.

    "Ker je bil kot lastnik vključen v pripravo akta, odgovarjajo na občini" --- No, ponavadi je predlog ureditvenega načrta razgrnjen, lastniki lahko dajo pripombe, ampak njihov vpliv na odločitev je zelo omejen. Mora pa investitor novega projekta zadevo odkupit. Dvomim ...prikaži večm da so v takem primeru pogoji za razlastitev, če z lastnikom dogovor ni dosežen.