Slovenija
33 ogledov

Jelinčič: Na Trakošćanu zasmehovanje Slovenije

Zastava ni bila pravilno izobešena, opozarja Jelinčič. Žurnal24 main
Posebej grob izpad so si organizatorji srečanja Pahor-Kosor po Jelinčičevih besedah dovolili s tem, da so celjske zvezde na slovenskem grbu zamenjali z davidovimi.
"Dokazali so brezobzirnost, saj so za zasmehovanje sosednje države, s katero naj bi se hoteli dogovarjati, uporabili simbol države Izrael," pravi vodja Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič.

 

Spor naj se zamrzne

Medtem pa je hrvaški predsednik Stjepan Mesić predlagal, naj se spor zaradi meje začasno zamrzne, saj obe strani vztrajata pri svojih argumentih. Znova je dejal, da zameri Sloveniji, ker je Hrvaški postavila ovire pri vključevanju v EU.

Zato je dopoldne na vlado poslal protestno pismo zaradi slovenske zastave, ki je z gradu Trakošćan visela poleg hrvaške. Zastava, ki naj bi ob obisku premierja Boruta Pahorja simbolizirala slovensko državo, ima po Jelinčičevem "z zastavo Republike Slovenije malo skupnega. Niti oblika same zastave še manj pa velikost in položaj slovenskega državnega grba niso bili v skladu z uradno predpisano zastavo države Slovenije".

O pomanjkljivosti slovenske zastave, ki so jo izobesili Hrvatje, smo poročali že po srečanju. Takrat nam je Špela Vovk, svetovalka za stike z javnostmi premierja Pahorja, pojasnila, da je zastave prinesel in izobesil organizator srečanja, torej hrvaški protokol.

Uslužbenci hrvaškega protokola so nam potrdili, da so zastavo res prinesli iz Zagreba, da pa naj bi se o njenem izobešanju posvetovali s predstavniki slovenskega protokola.

Jelinčič je danes vlado in njenega predsednika pozval, naj "zaradi nevarne zlorabe simbola države Izrael, ki združuje vse najhujše spomine na nacistično in fašistično iztrebljevalno zaroto preteklega stoletja, stori ustrezne korake in protestira pri vladi sosednje države in tudi obvesti evropsko ter svetovno javnost". Vlado smo povprašali, ali namerava ukrepati, a na odgovor še čakamo.

 

Deblokada v doglednem času

Hrvaška premierka pričakuje, da bo do umika slovenske blokade prišlo v doglednem času. O podrobnostih petkovega srečanja ni želela govoriti.

Dogovor o umiku dokumentov?
Sicer pa je hrvaška nacionalna televizija po srečanju poročala, da naj bi se Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor dogovorila o umiku spornih zemljevidov iz hrvaške pristopne dokumentacije. Podobno danes trdi tudi hrvaški dnevnik Nacional, vendar tako hrvaška kot slovenska stran o tem uradno molčita. Naši neuradni viri ocenjujejo, da bi bil tak dogovor težko izvedljiv, saj je "tega enostavno preveč".

Sporni zemljevidi, zaradi katerih Slovenija kot članica EU blokira nadaljevanje hrvaških pristopnih pogajanj, se namreč nahajajo v zakonodaji, ki jo je Hrvaška že sprejela.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.