Slovenija
21 ogledov

Jelinčič ob 3060 evrov

Zmago Jelinčič (Foto: Saša Despot) Saša Despot
Ljubljansko sodišče je predsednika SNS Zmaga Jelinčiča zaradi razžalitve koprskega tožilca Jožeta Levašiča obsodilo na denarno kazen 3060 evrov. Jelinčič že napovedal pritožbo.

"V tem primeru bom šel do konca, kajti gre za ponovno uvajanje prepovedi do lastnega razmišljanja," je dejal Zmago Jelinčič. Po njegovem mnenju je to še eden od znakov, da je skrajni čas, da se tožilcem in sodnikom odvzame "trajni mandat, ki dovoljuje, da lahko delajo, kar se jim pač zazdi, obenem pa se naredi tudi čistka med sodniki in tožilci". Prepričan je, da so na sodiščih zavzeli stališče, da so "nedotakljivi in da si lahko privoščijo čisto vse".

Jelinčič opozarja na dvojna merila pri delu sodišč in tožilstva. Pojasnil je, da je v televizijski oddaji govoril o delovanju tožilcev na splošno in pri tem zgolj kot primer navedel Levašiča in podal svoje mnenje. Prav zaradi tega je bil obsojen. Nasprotno pa Matjaž Hanžek ni bil kaznovan zaradi besed, da je Jelinčič kradel zbirke iz narodnega muzeja. Poslanec meni, da je to dokaz, da sodišča in tožilstvo delujejo v skladu z osebnimi ali političnimi preferencami.

Sporna izjava
V televizijski oddaji leta 2006 je Jelinčič med drugim dejal, da Levašiču ne bi v varstvo zaupal niti treh ovac, ker bi dve zanesljivo izgubil. Dodal je, da ne ve, kako je tožilcu uspelo končati pravno fakulteto. Jelinčič meni, da lahko to fakulteto danes konča vsak in se potem zaposli na tožilstvu oziroma sodišču, kjer je "zacementiran" do upokojitve.

Jelinčič je pojasnil, da je bila to reakcija na postopek bremenitve utaje davkov Darka Vilerja, ki je bil pravnomočno oproščen. Čeprav se je Levašič pritožil, je višje sodišče ugodilo Vilerju, pravi Jelinčič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.