Slovenija
3213 ogledov

Tonin: Jaz se 25. maja spominjam po šmarnicah!

državni zbor seja Jelka Godec Državni zbor/Sušnik Matija
"Kandidat za mandatarja v svojih izjavah ne kaže pripravljenosti za sodelovanje," ugotavlja Godčeva.

Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS, je na današnji izredni seji, na kateri bodo glasovali o kandidatu za predsednika vlade Robertu Golobu, najprej pohvalila vlado Janeza Janše v odhajanju, ki je po njenih besedah uspela uspešno prebroditi vse izzive, tako gospodarske kot zdravstvene. Prepričana je, da je vlada delala kooperativno in sodelujoče kljub ustrahovanju. To ji priznava tudi tujina, je dodala: "Slovenijo smo spet postavili na pravo mesto na zemljevidu Evrope in sveta."

"Kandidat za mandatarja v svojih izjavah ne kaže pripravljenosti za sodelovanje," ugotavlja Godčeva in dodaja, da je Golob SDS očital fašizem in kadrovanje, sam pa da namerava prav tako narediti kadrovsko "čistko", v kateri bi se lahko rešil vseh kadrov, ki jih je postavila SDS. Očitala mu je tudi predlog imenovanja Marjana Šarca in Alenke Bratušek na čela ministrstva za obrambo in infrastrukturo.

Poleg tega po njenih besedah SD prevzema resorje, ki z osrednjimi vrednotami socialdemokracije nimajo nič skupnega, svoje "prioritetne" resorje pa prepušča Levici.

Koalicijska pogodba pa je po mnenju vodje poslanske skupine SDS v nekaterih pogledih diametralno nasprotna stališčem strank bodoče koalicije in ministrov. "Težko pričakujemo vsaj približno harmonijo znotraj vlade in koalicije v Državnem zboru."

Zato kakšnega napredka ne pričakuje, kvečjemu vračanje v preteklost ali stagnacijo.

Preveč posluha za "kolesarje"

Golobu je očitala željo po širšem konsenzu s civilno družbo, "predvsem s tistimi, ki so vzklikali smrt janšizmu", spomnila je tudi, da so Golobu v Romuniji ukradli identiteto in da o njem razpravljajo v kosovskem parlamentu.

Simbolično se ji zdi, da bo nova vlada nastopila prav na 3. 6. - svetovni dan kolesarjev.

Ugotavlja, da je potrebna modrost, ne hitrost. V SDS teh kvalitet pri Golobu ne vidijo in ga ne bodo podprli, a vrat ne zapirajo, je sklenila Godčeva. 

Tonin se 25. maja spominja po šmarnicah, ne po dnevu mladosti

Prvak Nove Slovenije in vnovični poslanec v državnem zboru Matej Tonin, se je uvodoma obregnil ob zaključne misli Roberta Goloba. Ta je v nagovoru poslancem, ki ga bodo zvečer potrjevali za mesto novega predsednika vlade, spomnil na današnji 25. maj, praznik mladih v času bivše države. "Danes je 25. maj, jaz se ga spominjam z radostjo. Nanj sem se spomnil veselja do življenja. In veselje do življenja je tisto, kar želimo vrniti državljankam in državljanom," je zaključil Golob. Kaj je Golob obljubil v predstavitvi, si lahko preberete na tej povezavi.

Na omenjeni stavek se je kaj hitro odzval prvak Nove Slovenije, ki je po novem znova v opoziciji. Zmotila ga je omemba današnjega datuma, kot je dejal, se ga za razliko od nekaterih sam spominja po šmarnicah.

Nova Slovenija je stranka dialoga, je dejal Tonin v nagovoru pred poslanci DZ. Ob tem je poudaril, da bodo v Državnem zboru zelo aktivni in bodo podajali številne predloge. "Nova Slovenija bo naredila vse, da ohrani zakon o dohodnini, ki ga je sprejela prejšnja vlado. Ostro nasprotujemo socialističnim eksperimentom, ki bi jemali premoženje ljudi," je bil oster.
 
 

 

Komentarjev 15
  • Idioti 19:55 26.maj 2022.

    Nisi edini ! Pol SLO kronikov , je končalo na šmarnici !

  • pravičnik77 20:31 25.maj 2022.

    NSi si današnji dan spominja šmarnice... dobrega a zahrbtnega. ina... kot je zahrbtna in pritlehna NSi -Janševa upognjenka

  • jakec1575 19:20 25.maj 2022.

    vlozili so 30 zakonov, posvetovalni referendum, da blokirajo novo vlado, kupujejo streznike, boxerje vrat na nos in pol se moralizirajo, da nova vlada noce z njimi sodelovat. Kaksne sprevrzene ogabne p......... ki bi za prgisce € prodali lastno mater.