Slovenija
24576 ogledov

Jelko Kacin sporočil spodbudno novico

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Nebojša Tejić/STA
Boljši so podatki o reprodukcijskem številu in sedemdnevni incidenci.

Včeraj je bilo ob opravljenih 6311 testih potrjenih 2027 novih okužb z virusom sars-cov-2. "Prag novih okužb smo dosegli prejšnjo sredo, kljub višjemu deležu testov nam reprodukcijsko število, t. i. veliki R še naprej pada, kar je spodbuden in poveden podatek," je na današnji tiskovni konferenci povedal uradni vladni govorec za covid Jelko Kacin. "A glede na razvoj pri nas in Evropi je zdaj že jasno, da bodo morali nekateri ukrepi trajati dlje časa. Če bomo uspešni, bomo lahko božič in novo leto preživeli v ožjem krogu družine in prijateljev."

"Tako kot smo zmogli v prvem valu, tako bomo zmogli v drugem valu premagati epidemijo. V tem tednu imamo dokaz, da so ukrepi, ki jih je sprejela vlada, učinkoviti in se zadeve na dolgi rok popravljajo."

Jelko Kacin

Tiskovna konferenca | Avtor:

Kacin je znova pozval k doslednemu upoštevanju zaščitnih ukrepov - nošnji mask, upoštevanju razdalje in razkuževanju rok.

Še vedno imamo po besedah vladnega govorca več močnih lokalnih žarišč. V Beltincih je bilo potrjenih 30, v Murski Soboti 38, v Velenju 49, v Celju 48, v Slovenski Bistrici 29, v Brežicah 23 novih okužb. Še naprej ostaja več žarišč tudi v Gorenjski regiji  - v Škofji Loki so potrdili 49 novih žarišč, v Kranju 75, v Radovljici 21, v Domžalah 47, v Kamniku 39 in v Mengšu 24.  Na Obali izstopa Koper s 25 novimi okužbami, v Novi Gorici je bilo včeraj potrjenih 11 primerov.

Tiskovna konferenca | Avtor:

Tiskovna konferenca | Avtor:
Tiskovna konferenca | Avtor:

Spet vnosi iz tujine

"Ponovno se nam pojavlja vnos iz tujine, včeraj je bilo takih primerov sedem, kar je malo, a ponovno imamo vnos tudi iz tujine," je opozoril Kacin. "Razmere v bolnišnicah so resne, včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 63 oseb, trenutno se jih zaradi covid-19 v njih zdravi 979, od tega 178 na oddelku za intenzivno nego, 12 več kot včeraj. Žal je včeraj zaradi covid-19 umrlo 29 oseb."

Število bolnikov, sprijetih v bolnišnice, se povečuje. "To, kar je najbolj povedno in zanimivo, je, da se nam znižuje R, graf se spušča proti mejniku, ko ena oseba okuži eno osebo, kar bomo dosegli v treh ali štirih dneh," je dejal Kacin. "Spodbuden je tudi zadnji graf, ki govori o sedemdnevni incidenci okužb na sto tisoč prebivalcev. 30. oktobra smo bili na najvišji točki, to število se nam niža. Če bi računali samo zadnji teden, bi bila incidenca pol manjša." 

Tiskovna konferenca | Avtor:

dezurni@zrunal24.si

Komentarjev 3
  • jurij2 20:59 04.november 2020.

    Poglejte v petek na juzno mejo.cakalna vrsta za iztop iz slo vecino registracije lj kr gorenjska .kam .v bosno na feste in druzenje.ko pridejo nazaj nobeden ne pove da je bil okuzen v tujini.od tod okuzbe na gorenskem

  • lulibuc 18:07 04.november 2020.

    Spokaj raje na Krk in daj mir vsaj 1 dan

  • Ender3 14:28 04.november 2020.

    Kacin ni tisti, ki sme govoriti o spodbudni novici. Kot govorec lahko širi, zgolj demagogijo.