Slovenija
12968 ogledov

Hojs: V treh dneh izdanih 2138 karantenskih odločb

Aleš Hojs gov.si
Od 21 primerov, ki so jih potrdili v ponedeljek, je bil vnešen le en primer - s Hrvaške.

"Zadnji podatki kažejo, da se število vnesenih okužb iz tujine postopno, a vendar realno zmanjšuje, kar kaže na to, da je vlada pravočasno reagirala," je na tiskovni konferenci povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. "Epidemiološka slika v sosednji Hrvaški se še naprej slabša, število aktivnih okužb je 67 na sto tisoč prebivalcev"

"Kljub nekaj nejevolje zaradi skrajšanja dopusta na Hrvaškem so bili prehodi meje brez gneče."

Jelko Kacin, vladni govorec

Da je bila odločitev odgovorna, kažejo po besedah Kacina tudi zadnji podatki o okužbah na Hrvaškem - v ponedeljek so zabeležili 136 novih okužb. "Skrb vzbujajoče je, da se povečuje število okužb v županijah, ki so imele do sedaj manj primerov," poudarja Kacin. 

Od 21 primerov, ki so jih v Sloveniji odkrili v ponedeljek, je en vnos iz tujine - iz sosednje Hrvaške. "Ob teh številkah smo lahko ob prihajajočem novem šolskem letu bolj mirni," je dejal Kacin in poudaril: "Začetek in normalno delovanje šol ostaja prioriteta."

Večina karanten ni za vračanje s Hrvaške

Karantenskih odločb zaradi vračanja s Hrvaške je zaenkrat zelo malo, več jih je zaradi vračanja iz drugih držav zahodnega Balkana. Notranji minister Aleš Hojs se je zahvalil medijem, ki so od prejšnjega petka pomagali z obveščanjem. "Mislim, da je tudi to poročanje, ki je kdaj mejilo na paniko, kot se odraža na družbenih omrežjih ali forumih, ključno prispevalo k temu, da nismo imeli kolapsa na mejah," je dejal Hojs. "To potrjujejo tudi številke, ki kažejo, da so se Slovenci vračali s Hrvaške, odkar smo začeli najavljati karanteno." 

"V zadnjih treh dneh smo pričakovali največji naval na južni meji. A strašnega navala na mejnih prehodih ni bilo. Ni pa res, da bi bili mejni prehodi opusteli. V policiji smo naredili analizo in ugotovili, da število tistih, ki so prestopali mejo v zadnjem vikendu, ne odstopa bistveno od prestopov predzadnjega vikenda meseca avgusta lani. Številke so zelo podobne, pri čemer smo upoštevali nekaj manjšo intenziteto dopustovanja slovenskih državljanov na Hrvaškem."

Aleš Hojs, notranji minister

V soboto, nedeljo in ponedeljek je slovensko-hrvaško mejo po besedah Hojsa prestopilo skupaj 224 tisoč potnikov, od tega je bilo približno 60 tisoč Slovencev. "22 tisoč jih je mejo prestopilo v soboto, 25 v nedeljo in 16 v ponedeljek," je navedel Hojs. "Številka ni velika, res je, da so se prerazporedili, da večjih zastojev ni bilo."

Karantenske odločbe, ki so bile izdane na meji, se v teh dneh po besedah Hojsa niso nanašale na tiste, ki so prihajali s Hrvaške. "Skupaj je bilo v navedenih treh izdanih 2138 karantenskih odločb," je povedal Hojs. "Od polnoči do osme ure je bilo izdanih 72 karantenskih odločb. Moja ocena je, da te karantenske odločbe, ki so bile izdane po polnoči, niso nič drugačne - gre verjetno za tiste, ki prihajajo preko vikenda iz držav BiH, Srbije in Kosova. Računamo, da bodo karantenske odločbe za državljane, ki so ostali na Hrvaškem, v večji meri izdane ob koncu tedna, ob rednem vračanju izmen. Morda nekaj več naslednji ponedeljek, pred začetkom šolskega leta." 

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod | Avtor: Profimedia Profimedia

Čas izdajanja karantenskih odločb se je po besedah Hojsa od prvih "porodnih krčev" bistveno skrajšal in znaša v povprečju med pet in sedem minut, mnoge pa so izdane celo prej, v dveh ali treh minutah. "Po statistiki v zadnjih treh dneh je bilo kakšnih sedem odločb, kjer je čas izdajanja prešel 15 minut, a na nobeno odločbo se ni čakalo dlje kot 21 minut," je navedel Hojs. "To je predolgo, bomo poskušali ugotoviti, zakaj je do tega prišlo."

Policija preverja tudi na madžarski meji

Glede namigovanj obvoza potovanja s Hrvaške preko Madžarske je poudaril, da je že danes policija občasno izvajala kontrole na slovensko-madžarski meji, kot je to počela že v preteklosti za druge potnike iz nevarnih območij na Balkanu. "Tudi do danes je bilo mogoče od vsakega, ki je prestopil to mejo, zahtevati dokazilo, da ne prihaja iz epidemiološko nevarne države," je poudaril Hojs. "V PKP zakonih smo uzakonili obratno dokazno mejo - vsak, ki prihaja v slovensko državo, mora dokazati, da je nekje bil ali da nekje ni bil. Dogovorili smo se tudi s hrvaškimi mejnimi organi - za vsakega posameznika je mogoče preveriti, katero mejo je prestopil, tudi če je prestopil bosansko-hrvaško ali srbsko-hrvaško mejo."

Ocena, da je na Hrvaškem 140 tisoč Slovencev prejšnji teden, niso prišle z MNZ, pač pa so bili to podatki Hrvatov, poudarja Hojs.

Očitno je bila ta številka prenapihnjena. Od prejšnje sobote do srede se je, kot kaže, zmanjševala za 15 tisoč na dan, je povedal notranji minister in dodal, da je ve, koliko Slovencev je v tem trenutku na Hrvaškem: „Po informacijah iz Hrvaške, je tam med 30 in 40 tisoč Slovencev.„

„Številka je kar velika. Vsi, ki imajo tam nepremičnine ali recimo upokojenci so se najbrž odločili, da bodo dopust potegnili. Morda tudi s preračunljivostjo, da bi se Hrvaška lahko kmalu uvrstila na rumeni seznam. Da bi se to lahko zgodilo v 14 dneh, kot sem bil optimističen pred dnevi, se sodeč po številu okuženih na Hrvaškem, kot kaže, ne bo zgodilo,“ poudarja Hojs.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • SonnyBlack 17:50 25.avgust 2020.

    jelko kacin=cigan

  • Buča Pepa 13:42 25.avgust 2020.

    Kacin ne hvali se preveč, ker ne veš koliko bo številka jutri

  • Avatar Leon
    Leon 13:42 25.avgust 2020.

    Kacin obleči si gate ,si se že usral !