Slovenija
25 ogledov

Jeseničani na pomoč beguncem: Spijo v gozdovih, kuhajo si enkrat na dan v cerkvi

Otroci med begunci EPA
"Ravno pakiramo, štartali bomo ob dveh popoldne. Begunci so namreč v okoliških parkih in gozdovih in pridejo ob 16.00 na večerjo. Mi jih bomo tam pričakali," nam je povedala Faila Pašić Bišić, vodja društvu UP z Jesenic.

Že tretjič so Jeseničani tretjič priskočili na pomoč 150-im beguncem iz Iraka, Sirije in Afganistana, ki se nahajajo ob slovensko-italijanski meji, v Gorici.  

"Spijo v parkih in gozdovih ob Soči. Jejo enkrat na dan v lokalni cerkvi, ki jim je ponudila prostor. Večerjo si skuhajo sami s potrebščinami, ki smo jih mi prinesli in dostavili," nam je povedala Faila Pašić Bišić.

Otroci med begunci | Avtor: EPA EPA

Na pot bodo odrinili trije kombiji s pomočjo

"Peljemo humanitarno pomoč: življenjske potrebščine, hrano, oblačila in obutev. Danes so na poti trije kombiji s paketi s pomočjo. Vse to so zbrali lokalni prebivalci tu na Jesenicah in v okolici, prispevali so tudi donatorji iz tujine," je še dodala.

Z donacijo v znesku 2.353 evrov pomagamo z materialnimi dobrinami, življenjsko nujnimi potrebščinami, ki jih bomo razdelili v sodelovanju s partnersko organizacijo Insieme con voi

S človekoljubnimi akcijami želimo ozavestiti slovensko javnost o begunski problematiki in spodbuditi ostale posameznike, skupine in organizacije.

"Prosim, širite sporočilo, pošiljajte apele, ljudje naj se zmigajo in pomagajo," sklene Pašić Bišićeva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • jakec1575 15:47 06.september 2015.

    prisli begunci trkat na vrata. prej pa zivljenje v veselem baloncku. In ja beguncem je treba pomagat. vojne agitatorje, ki se postavljajo nad eno najvecjih civilizacijskih pridobitev, sekularno državo pa poslat tja od koder so prisli. Vera in dogma v ...prikaži več moderni državi nimata mesta nad državo in svobodo. Tudi o teh incidentih ocitno niste brali nic. V Sloveniji ne bomo doziveli nic od tega, ampak vseeno se je dobro izobrazevati. veste, ce nekomu niste vsec, vam posljejo 20 provokatorjev in ustvarjalcev druzbenih nemirvo, pa hitro dobite iransko revolucijo ali pa sirsko vojno.

  • jakec1575 15:43 06.september 2015.

    Spoštovani, najprej vam čestitam, da rastete v srcu. Mnogi v Sloveniji za vikend raje zavijejo v nakupovalno središče. Vsak, ki mu je bilo vzeto vse in mu nasproti stoji prikrita fašistična lokalna oblast, je normlano vesel topline sočovke. Kolikor vem ...prikaži več se zadržujejo na obmocju jurisdikcije Italije. Se motim? So ze zaprosili za azil? So poizkusili v Sloveniji. Vaš pomoč jim podaljšuje ilegalo do zime, ko jih ena od oblasti bo primorana vkluciti v sistem. Na ta nacin jim zelo pomagate. Vaš spis pa je eksemplaricen primer zakaj ne bi nikoli smeli voditi državne politike. Pa brez zamere. Ne gre za kulturne vrednote in sprejemanje. Takšna politika kot jo zagovarjate, je 2državi v Evropi spravila na rob druzbenega zloma. res vam priporocam, da si kaj preberete na to temo z objektivnih virov. Mimogrede v zivljenju sem bil veckrat prostovoljec in tudi daroval sem. Glede krivcev pa ocitno ne berete dovolj komentarjev, ker ravno to se ocita evropski civilni druzbi. da se je zganila sele ko so pr

  • Tatjana Žagar 15:01 06.september 2015.

    nani iz svojih domov jutri bomo lahko mi, sprašujem vas kaj bi storili VI ki ste tako kritični do drugih kultur in ver, Kaj bi VI storili, če bi bili na njihovem položaju. Lahko je opazovati od daleč in reči ...prikaži več to se ne dogaja pri nas, to se mene ne tiče, a še kako se tiče nas vseh, tudi tistih ki so to povzročili in mislijo da so nedotakljivi, Zemlja je ena nam vsem dodeljena. Rešitev je samo ena, pomislite katera, odgovor je v tem spisu. Kaj se tiče vas negativci njihova vera, običaji in kultura raje se učite sprejeti vse to, verjemite veliko lepega boste doživeli ne bo vam žal. Ahmedu in Faili in vsem dobrim ludem v društvih se iskreno zahvaljujem da so me sprejeli medse in dali možnost da lahko v srcu rastem. HVALA VAM.