Slovenija
128 ogledov

Jeseniška žlindra za dolarje

Črno žlindro, ki je poleg bele glavni odpadni produkt Acronijeve proizvodnje, po Žurnal24 main
Acroni. Podpisal pogodbo za predelavo bele žlindre z ameriškim podjetjem Harsco.

Acroni je podpisal pogodbo o sodelovanju s podjetjem Harsco za pet let; v Harscu jo ocenjujejo na okoli 25 milijonov dolarjev.

Kot je pojasnil direktor Acronija Slavko Kanalec, gre za predelavo bele žlindre, ki nastaja v podjetju Acroni kot stranski produkt proizvodnje: "Ker pa se količina žlindre spreminja glede na obseg proizvodnje, vrednost pogodbe ni definirana." Predelovalnica naj bi po nekaterih informacijah stala med Elektrodami in Slovenskim Javornikom, kjer je bila deponija žlindre nekdanje Železarne Jesenice. Lokacije v Acroniju niso potrdili, pojasnili so le, da bo predelava potekala na območju Acronija.

Pridobivajo dovoljenja
Harsco je še v fazi pridobivanja dovoljenj, tako da še ni znano, kdaj bo predelovalnica začela delovati. Iz bele žlindre, ki jo je Acroni do zdaj odlagal na deponijo, bodo izločali ostanke železa, ki jih bo znova uporabil Acroni, druge materiale pa bodo prodajali prek svojih partnerjev. Ker gre za mehansko predelavo, naj ne bi imela vpliva na okolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.