Slovenija
5151 ogledov

Joc Pečečnik se ne predaja, to je zapisal o nedavni sodbi

Joc Pečečnik Profimedia
Odločitev višjega sodišča je povzročila začudenje pri znanem slovenskem poslovnežu.

Pred nekaj dnevi je višje sodišče v Ljubljani odločilo, da parcela z vrtovi ob Plečnikovem stadionu za Bežigradom pripada stanovalcem Fondovih blokov.

Izvedba projekta Bežigrajski športni park (BŠP), nad katero bdi znani poslovnež Joc Pečečnik, postaja vedno manj uresničljiva. Skupnostni vrtovi in zelene površine se, skladno z odločitvijo sodišča, vračajo prebivalcem.

Podobno je pred časom presodilo prvostopenjsko sodišče, na kar se je Pečečnik pritožil. A tudi na višji stopnji je dočakal enak epilog.

Plečnikov stadion | Avtor: Andrej Blatnik Andrej Blatnik

Pečečnik se je odzval z izjavo za javnost, v kateri je problematiziral aplikacijo Zakona o vzpostavitvi etažne lastnine (ZVEtL) v danem primeru in posredno napovedal pritožbo na ustavno sodišče.

"Ustava Republike Slovenije v 155. členu ne dopušča retroaktivnosti pri uporabi zakonov, zato nas čudi, da je višje sodišče pri svoji razsodbi uporabilo princip retroaktivnosti, in sicer z uporabo ZVEtL-a. ZVEtL je namreč stopil v veljavo skoraj leto dni po prenosu lastninske pravice z MOL-a na BŠP skladno s takrat veljavno zakonodajo. Zaradi retroaktivnega pristopa smatramo, da je razsodba neustavna," je zapisal Pečečnik.

"Še vedno verjamem, da bomo prišli do konca, ki bo pravičen," je v izjavi dodal uspešni poslovnež.

Mednarodna organizacija Europa Nostra je leta 2019 Plečnikov stadion prepoznala kot enega izmed sedmih primerov najbolj ogrožene kulturne dediščine v Evropi.

Projekt BŠP poslovneža Joca Pečečnika ter partnerjev MOL in Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) predvideva ohranitev in prenovo zgodovinskih elementov stadiona ter novogradnje - hotel, športno kliniko in trgovine ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje. Trenutno sicer na ministrstvu za naravne vire in prostor v ponovljenem postopku odločajo o gradbenem dovoljenju za projekt BŠP.

Komentarjev 10
  • Grof 18:33 08.marec 2023.

    Magistra Pečečnika bi poslal nazaj v garažo kjer začel svoj biznis s predelavo mopedov na trda goriva. Kolm

  • Kmodri 15:10 08.marec 2023.

    Pečečnik naj se raje igra s svojimi avtomati za igro na srečo.

  • Naklonsky 12:58 08.marec 2023.

    Ljubljana - balkansko selo. Namesto sodobnega objekta v središču glavnega mesta - njive. Pa še kakšnega prašička in kokoška! Temu pravite Ljubljančani ‘ekološko napredno urbano življenje’! Nato pa peš do bakarakarkega kvarta avtobusne postaje. Uživajte!