Šport > Nogomet
2070 ogledov

Pozvali državo k nakupu Plečnikovega stadiona, obsodili policiste

Mladi za podnebno pravičnost stadion Bežigrad Facebook
Na protest se je na današnji redni novinarski konferenci odzval tudi ljubljanski Zoran Janković.

Mladi za podnebno pravičnost obsojajo dejanja policistov, potem ko so jih ti na petkovem protestu popisali po vstopu v Plečnikov stadion. Grožnje s tožbo, ki jih je izrekel lastnik stadiona Joc Pečečnik, pa razumejo kot hud pritisk. Od vlade zahtevajo, da Plečnikov stadion odkupi država ter ga v uporabo in upravljanje ponudi javnosti.

Mladi za podnebno pravičnost so minuli petek organizirali Podnebni štrajk, s katerim so vladi sporočili, da se kljub obljubam na podnebno krizo ne odziva dovolj hitro in ambiciozno. Protest so zaključili pred vrati Plečnikovega stadiona za Bežigradom, neuradni del pa so protestniki nadaljevali z zasaditvijo 20 dreves na stadionu.

"Ob koncu protesta so policisti začeli preverjati identiteto naključnih prisotnih udeležencev, celo nekaterih novinarjev in fotografov, ter si njihove osebne podatke zapisovali. Policija je protestnike začela popisovati ob izhodu, torej ko so stadion zapuščali, brez kakršnegakoli opozorila," je v imenu Mladih za podnebno pravičnost v današnji izjavi za javnost pojasnila Brina Jeretina.

Po njenih besedah jih policija pred vstopom ni pozvala, naj ne vstopajo na območje stadiona, čeprav so se pred vhodom zadržali vsaj 15 minut.

V gibanju so nato iz medijev izvedeli, da naj bi Joc Pečečnik, lastnik družbe Bežigrajski športni park, popisanim grozil s tožbo, ker naj bi drevesa "sadili na njegovem dvorišču". "Obsojamo dejanja policistov in grožnje s tožbo dojemamo kot hud pritisk na nas, predvsem zato ker so bile v večji meri legitimirane mlade, tudi mladoletne osebe," je poudarila Jeretina. Popisane je pozvala, naj se obrnejo na Pravno mrežo za varstvo demokracije, če bodo proti njim sproženi pravni postopki.

Vrgli žogico Jankoviću ...

Kot so še izpostavili v gibanju, "stadion zaradi zasebnih interesov in uničujoče politike župana Zorana Jankovića že več kot 16 let sameva". Mednarodna organizacija Europa Nostra ga je leta 2019 prepoznala kot enega izmed sedmih primerov najbolj ogrožene kulturne dediščine v Evropi, so dodali.

"Poleg propada zaradi lastniškega zanemarjanja stadiona, je spomenik ogrožen tudi zaradi projekta Bežigrajski športni park (BŠP). Predvideni načrti po mnenju stroke ne upoštevajo varstva kulturne dediščine in javnega interesa za uporabo kulturnega spomenika. Označiti kulturni spomenik državnega pomena kot lastno dvorišče je naravnost absurdno in ponižujoče," so ostri v gibanju.

Pozdravili so odločitev višjega sodišča, da parcela z vrtovi ob Plečnikovem stadionu pripada stanovalcem Fondovih blokov, saj s tem po njihovih besedah izvedba projekta Bežigrajski športni park postaja vedno manj uresničljiva, skupnostni vrtovi in zelene površine pa se vračajo prebivalcem.

"Od Mestne občine Ljubljana in Olimpijskega komiteja Slovenije pričakujemo odstop od pogodbe v družbi Bežigrajski športni park. Od vlade pa zahtevamo, da Plečnikov stadion odkupi ter ga ponudi javnosti v uporabo in upravljanje. Prav tako pričakujemo, da se na situacijo odzovejo, zadevo prednostno naslovijo ter nemudoma in končno razrešijo situacijo," so dodali.

... Janković vrnil žogico

Na petkov protest se je na današnji redni novinarski konferenci odzval tudi Zoran Janković. "Moje stališče je zelo jasno - nihče nima pravice posegati v tujo lastnino," je dejal. Proteste mladih, ki si željo boljših pogojev, Janković sicer podpira, a kot pravi, morajo biti protesti mirni.

Komentarjev 6
  • Ender3 17:25 07.marec 2023.

    Tudi preveč Svobode je, zelo skodljivo in nevarno stanje. Upam, da si tega vsi zavedamo..!

  • Kmodri 14:14 07.marec 2023.

    Stadion je slovenska sramota, saj je na njem Rupnik kot domobranec prisegel zvestobo Hitlerju in s tem nacizmu. Gračnar z zemljo!

  • klemenmo 14:06 07.marec 2023.

    edino Zoki lahko posega v tujo lastnino s kanalom C0....