Slovenija
16811 ogledov

Joc Pečečnik z učno uro ministrici, ta mu odgovarja

Emilija Stojmenova Duh gov.si
Ministrica za digitalno preobrazbo odgovarja Klubu slovenskih podjetnikov oziroma Jocu Pečečniku.

Kot smo poročali, predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Joc Pečečnik se je z odprtim pismom obrnil na ministrico Emilijo Stojmenovo Duh, ki ji je razložil, kaj vse bi SLovenija potrebovala, da bi uspešno izvedla digitalno preobrazbo javne uprave. Pismo smo na našem portalu objavili pod naslovom Pečečnik z učno uro ministrici Stojmenovi Duh. 

"Pismo v fizični obliki, poslano po pošti, sem danes prejela tudi na službeni naslov. Ker močno verjamem v komunikacijo in transparentnost, tudi sama odgovarjam z odprtim pismom," je danes ministrica objavila na svojih spletnih profilih.

"Začela bi z naslovom. Učna ura. Zame, pa ne samo kot ministrico in izredno profesorico na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ampak tudi osebno, sta znanje in učenje temeljni vrednoti. Verjamem, da se vse življenje učimo in da je deljenje znanja, t.i. učne ure, zelo dobrodošlo in izjemno koristno. Ne počutim se niti malo užaljeno, če mi kdo svetuje ali pomaga. Prav nasprotno," uvodoma poudarja Stojmenova Duh. 

Dodaja pa, da je "opazila, da ima gospod Pečečnik pomanjkljive informacije o stanju digitalizacije v naši državi", zato želi "tudi sama pomagati in deliti nekaj podatkov, da bosta tako on sam kot tudi slovenska javnost karseda dobro obveščena".

Dostop do storitev in enoten način prijave

Ministrica izpostavlja, da se na ministrstvu strinjajo, da sta za uporabnike zelo pomembna enoten dostop do digitalnih storitev in tudi enoten način prijave. "Zelo pomembno je tudi, da pri vseh javnih storitvah obstaja možnost uporabe digitalnega kanala, razen tam, kjer to preprečujejo upravičeni vsebinski razlogi (npr. zajem biometričnih podatkov pri osebni izkaznici in potnem listu)." 

To usmeritev, navaja, so zapisali tudi v Strategiji digitalnih storitev 2030, ki so jo uskladili s širokim krogom deležnikov v javni upravi in tudi širše, in je bila sprejeta decembra lani. 

Ministrica izpostavi, da enoten način prijave že danes omogoča storitev SI-PASS, ki podpira različne možnosti avtentikacije – elektronska osebna izkaznica, SMS avtentikacija, kvalificirana digitalna potrdila, prijavo za državljane drugih EU držav. Vsi informacijski sistemi, ki to storitev uporabljajo, imajo za svoje uporabnike zagotovljeno enotno uporabniško izkušnjo. "V smeri poenotenja digitalnih javnih storitev bomo na ministrstvu vsekakor pospešeno nadaljevali z aktivnostmi."

Stojmenova Duh izpostavi tudi prenovo in poenotenje spletne podobe državnih organov z osrednjim spletnim mesto gov.si in enotnimi standardi spletnih mest državne uprave ter doda, da enotnost za državljane že danes zagotavlja tudi državni portal eUprava ter pristavi še portal SPOT za poslovne subjekte. 

Stroški izobraževanj

Ministrica izpostavi, da ne drži, da smo med izvajalce izobraževanj razdelili 37 milijonov evrov. "Gre za napačno številko. V letu 2023 smo za digitalno opismenjevanje otrok in mladih predvideli 1,034 milijona evrov, za digitalno opismenjevanje odraslih 5,9 milijona evrov, skupaj z ostalimi projekti digitalnega opismenjevanja (Digi info točke, Prekvalifikacija žensk v IKT, Mobilni heroji) to znese dobrih 10 milijonov evrov. S pomočjo vseh naštetih ukrepov smo tako poskrbeli za digitalno pismenost preko 30 tisoč prebivalcev."

Nadalje pojasnjuje še glede neformalnih izbraževanj in izpostavi, da je brezplačna prijava na izobraževanje že omogočena, res pa je, da so ta sofinanciranja iz državnega proračuna. "Na ministrstvu nimamo ne moči ne interesa, da bi kogarkoli prisilili, da dela brez plačila in tako brezplačno izvaja usposabljanja."

Obljubil sestanek, do katerega ni prišlo 

"Gospoda Pečečnika sem srečala samo enkrat, kmalu potem, ko je predsednik vlade javnosti razkril, da sem kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo. Takrat mi je dejal, da se bo oglasil na sestanku, da se bomo pogovorili, kaj lahko naredimo dobrega za Slovenijo. Žal, z njegove strani nikoli ni prišlo do pobude za sestanek. Očitno ni bilo časa. Razumem," je še zapisala ministrica. Dodala je, da večkrat posluša, da gospodarstveniki nimajo časa in pristavila prepričanje, da bi tak sestanek vendarle vzel manj časa, kot pisanje dolgih pisem za medije. 

Njen celoten odgovor Jocu Pečečniku lahko preberete v spodnji povezavi.

Joc Pečečnik Slovenija Pečečnik z učno uro ministrici Stojmenovi Duh Dekle hodi po ulici in gleda mobilni telefon Slovenija Prihaja nova mobilna storitev, cena zanjo astronomska

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Kmodri 09:35 16.december 2023.

    Joco je bogataš z izgubljeno vizijo!

  • Kmodri 09:34 16.december 2023.

    Njeno ministrstvo ni naredilo nič pametnega! Naj se vrne v Makedonijo! Tam pa res kaj postori!

  • jezero 06:17 16.december 2023.

    Kot mladenič je bil Pečečnik res zelp uspešen pri gradnji igralniških avtomatov. Sedaj pa na žalost čisto nič pametnega od njega! Nič od nič! Zelo rad pa bi bil vedno obsijan z reflektorji. In drugim bi rad pamet solil!