Slovenija
21115 ogledov

Prihaja nova mobilna storitev, cena zanjo astronomska

Dekle hodi po ulici in gleda mobilni telefon Profimedia
Vlada je sprejela uredbo o vzpostavitvi in zagotavljanju sistema javnega obveščanja in alarmiranja prek javnih mobilnih omrežij. Za vzpostavitev sistema bo šlo 3,5 milijona evra, nato pa še 340 tisoč evrov letno za vzdrževanje.

"Zakon o elektronskih komunikacijah je izvajalcem javno dostopnih mobilnih komunikacijskih storitev naložil obveznost vzpostavitve in zagotavljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja prek mobilnih telefonov, v primeru aktualnih ali bližajočih se naravnih ter drugih nesreč. Nujnost tovrstnega obveščanja za zavarovanje premoženja in reševanja človeških življenj se je pokazala tudi v primeru nedavnih poplav in zemeljskih plazov, s katerimi se je Slovenija soočala v letošnjem letu," je uvodoma pojasnila ministrica. 

Povedano drugače: Slovenija bo končno dobila sistem javnega obveščanja in alarmiranja prek javnih mobilnih omrežij. Vlada je namreč sprejela zakonsko podlago za izpeljavo javnega razpisa, na katerega se bodo lahko prijavili mobilni operaterji. Predvidena sredstva pa: 3,5 milijona evrov za vzpostavitev, za vzdrževanje sistema pa za obdobje petih let v višini 340 tisoč evrov letno. V obdobju petih let bo torej ta projekt državo stal kar 5,2 milijona evrov. "Glede na to, da je izvajanje storitev v javnem interesu, so sredstva za vzpostavitev in vzdrževanje sistema zagotovljena v državnem proračunu," je ministrica Emilija Stojmenova Duh pojasnila, od kod bo država črpala sredstva za izpeljavo tega projekta. O sistemu celičnega oddajanja, ki ga nekatere druge države Unije uspešno uporabljajo že vrsto let, smo sicer že pisali. Več o tem tukaj

"Uredba, ki je bila sprejeta na podlagi zakona, določa obveznosti telekomunikacijskih operaterjev v zvezi z vzpostavitvijo in zagotavljanjem sistema obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil na mobilne telefone tako prebivalkam in prebivalcem kot tudi vsem ostalim, ki se v času naravne ali druge nesreče nahajajo na ogroženem območju," je na novinarski konferenci po 84. seji vlade pojasnila Stojmenova Duh. Prav ministrica za digitalno preobrazbo je bila sicer včeraj deležna glasnih kritik s strani predsednika Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Joca Pečečnika, ki ji je v odprtem pismu odčital pravo učno uro digitalizacije. Več o tem tukaj

Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo po uveljavitvi uredbe objavilo javni razpis, na katerega se bodo lahko prijavili operaterji mobilnih komunikacijskih omrežij. V Sloveniji bo – tako ministrica – vzpostavljen sistem celičnega oddajanja (t. i. Cell Broadcast sistem), ki že deluje v več državah članicah v Evropski uniji. "S sprejetjem uredbe so tako zagotovljene vse normativne podlage za praktično vpeljavo sistema," je zaključila ministrica. 

Gre opomniti, da je direktiva EU o evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah sicer članicam naložila, da do 21. junija 2022 zagotovijo, da mobilni operaterji končnim uporabnikom posredujejo javna opozorila o nevarnosti v obliki elektronskega sporočila. Omenjeno direktivo je Slovenija lansko jesen, torej po izteku roka za vzpostavitev sistema alarmiranja, z zamudo prenesla v nacionalni pravni red, in sicer z zakonom o elektronskih komunikacijah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Naklonsky 20:54 14.december 2023.

    Ta storitev dela že v večini EUja, nič posebnega. Oglaša se mobi, istočasno tuli avtoradio - kar grozljivo. Uporabna zadeva. Toda cena - no ja, nekdo bo spet nekoga nategnil. Da, res nas imajo za bebce!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:29 14.december 2023.

    Sigurno je to v teh kriznih časi ena pomembnejših investicij. O joj prejoj, le kaj se jim plete po glavah!?

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:25 14.december 2023.

    Popoln nesmisel Zato obstaja sistem . Sirene !