Slovenija
17 ogledov

Joško Joras prekinil stavko

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Joško Joras, ki je začasno prekinil gladovno stavko, se ne čudi nad izjavami nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ki je dejal, da eni čez dan stavkajo, ponoči pa jedo.

Pri tem je imel Mesić v mislih prav Joška Jorasa. Bivši hrvaški predsednik je namreč v zadnji oddaji Studia City na nacionalni televiziji dejal: "Imate veliko ljudi, ki poskušajo z gladovno stavko, tudi mi jih imamo. Čez dan stavkajo, ponoči, ko jih nihče ne vidi, pa jedo, zato lahko tudi dolgo vztrajajo.

Menim, da poskušajo posamezniki iz tega pobrati politične koristi. Ko bomo v EU, bodo meje padle in takrat bo precej manj pomembno, kdo kje živi."

Prva jed, ki jo je Joras pojedel po začasni prekinitvi stavke, je bil kruh z belo kavo.

Joras se takšnim izjavam ne čudi in je za zurnal24.si dejal: "Glede na to, da je bil gospod Mesić programiran za časa komunizma, ko človekove pravice niso imele nobene veljave in so zakone spoštovali samo takrat, ko jim je to koristilo, se nad takšnimi izjavami nimam kaj čuditi."

Za prekinitev stavke ključen sobotni sestanek
Joras je sicer dejal, da se je za začasno prekinitev stavke odločil po sobotnem sestanku premierja Boruta Pahorja in hrvaške premierke Jadranke Kosor v Bohinju.

Spomnimo, da sta premierja na srečanju potrdila odločitev vlad, da v času do odločitve arbitražnega sodišča o meji "omogočimo vsem ljudem, ki jih kakorkoli zadeva nerešeno vprašanje meje, da živijo enako kakovostno življenje kot tisti, ki tega problema nimajo".

Iz Pahorjevega kabineta so za zurnal24.si zapisali, da je državni sekretar Rado Genorio Joška Jorasa prvič obiskal v nedeljo, 25. julija 2010, ko ga je prepričeval, naj preneha gladovno stavkati. Takrat sta se dogovorila, da bo Rado Genorio vnovič obiskal Joška Jorasa na začetku avgusta, če bo slednji prenehal z gladovno stavko. Ker se je to tudi zgodilo, ga je Rado Genorio danes obiskal. Skladno z doseženim dogovorom med Pahorjem in Kosorjevo v Dubrovniku hrvaške oblasti Jošku Jorasu, njegovi družini in obiskovalcem ne omejujejo dostopa do njegovega doma. Tako je lahko tudi državni sekretar Genorio danes brez zapletov obiskal Joška Jorasa.

Pahor je po srečanju s Kosorjevo tudi dodal, da to velja tudi za Joška Jorasa, ki sicer gladovno stavka že dva tedna, ker mu hrvaška policija ne dovoli odstraniti zapornice na dovozni poti do njegove domačije, čeprav mu je to piransko okrajno sodišče omogočilo.

Dogovor Jorasu predstavil Genorio
Po sestanku obeh premierjev ga je poklical državni sekretar v Pahorjevem kabinetu in bodoči slovenski veleposlanik v Bruslju Rado Genorio, ki mu je po besedah Jorasa dejal, da se bodo stvari kmalu rešile in da mu bo dogovor podrobno razložil v roku dveh, treh dni.

Genorio je nato danes prišel k Jorasu in imel po Jorasovih besedah kar nekaj težav na meji, saj so hrvaški policisti od njega zahtevali, naj gre čez hrvaško obmejno točko. Ko jim je Genorio razložil, zakaj je prišel, mu policisti niso več delali težav.

Stavko bo nadaljeval, če se stvari ne bodo uredile
Joras bo tako zaradi dopustov do 20. avgusta počakal, da se uresničijo sklepi piranskega sodišča, na podlagi katerih bo lahko Joras odstranil zapornico in nemoteno hodil po svoji poti do hiše.

"20. avgusta bom sklical novinarsko konferenco in če bodo takrat novinarji imeli težave pri dostopu do moje hiše, bom 21. avgusta nadaljeval stavko," je dejal Joras.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.