Slovenija
17 ogledov

Joško Joras še vedno gladuje

Shoda v podporo Jošku Jorasu ne bo. Joras je razočaran in sam. Žurnal24 main
Joško Joras še vedno gladuje, medtem pa je Zavod 25. junij preložil napovedani shod ob Dragonji. Se obeta konec krize?

Joško Joras ne pove, koliko je shujšal v zdaj že 18 dneh gladovne stavke, pravi le, da hlače težko obdrži na sebi. Razočaran je, ker cvetlična korita na začetku njegove "evropske poti" še stojijo in ker največjega protestnega shoda, po katerem naj bi demonstranti začeli po vrsti zapirati mejne prehode z južno sosedo, v soboto ne bo.

Shod so preložili
Zavod 25. junij je shod nepričakovano odpovedal v četrtek popoldne. Kot je povedal Marjan Podobnik, organizatorji niso dobili dovoljenja Upravne enote Piran in policije. Toda ključni razlog je bil očitno ta, da je Podobnik "po pogovorih z nekaterimi predstavniki slovenskih oblasti" ugotovil, da "bodo naredili vse, da hrvaške predstavnike prepričajo v odstranitev nezakonito postavljenih korit". Zavod 25. junij je sicer sporočil, da bo tretji shod za pravično mejo s Hrvaško v Sečovljah pripravil v soboto, 24. maja.

Skrita diplomacija
Viri na zunanjem ministrstvu so nam že v začetku tedna namignili, da bodo do sobote na vsak način poskušali najti rešitev in se s tem izogniti demonstracijam na meji, ki bi zagotovo pomenile začetek novih zaostritev. Dobro obveščeni napovedujejo, da bo zmagalo tradicionalno zavezništvo Janše in Sanaderja, ki bosta našla kompromis, tudi zaradi bližajočih se volitev. Ravnanja Joška Jorasa tokrat izrecno ne podpira nobena politična stranka. Vse namreč nasprotujejo novim incidentom na meji. Tudi Bojan Šrot je Jorasa pozval, naj gladovno stavko prekine.

Zapornice namesto korit
In kakšna bo rešitev? Cvetlična korita lahko nadomesti zapornica, katere ključ bi Jorasu – to je njegov edini pogoj – izročila slovenska vlada. Do takrat bo gladovno stavko nadaljeval, obiskovali pa ga bodo radovedneži in privrženci. Teh ni malo: po Podobnikovih podatkih 63 odstotkov državljanov Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.