Slovenija
15 ogledov

Juncker razočaran nad Slovenijo

Jean-Claude Juncker EPA
Šef skupine finančnih ministrov držav v območju evra Jean-Claude Juncker ni zadovoljen z izidom referenduma. Padec je "zelo resen problem", ki ogroža Slovenijo.

Jean-Claude Juncker je nad izidom referenduma "nekoliko razočaran", saj je Slovenija doslej v dveh desetletjih svoje neodvisnosti vselej ravnala odgovorno. Poudaril je, da "morajo Slovenci vedeti, da je to zelo resen problem za prebivalstvo kot celoto", predvsem pa za ljudi z nižjimi prihodki. "Ne verjemite tistim, ki vam pravijo, da se borimo za bankirje in kapital, gre za življenjske pogoje navadnih državljanov Slovenije," je dejal.

Juncker opozarja, da živimo v razburkanih vodah, v katerih so najbolj ogrožene majhne države."Sedaj je napočil čas, da Slovenija prepreči morebitne nevarnosti v prihodnosti. In to bi bilo lažje, če bi se slovensko ljudstvo odločilo za pokojninsko reformo," je še poudaril šef evroskupine ob odhodu s prvega dne vrha Evropske unije.

Juncker je še pojasnil, da je vselej menil, da bi pokojninska reforma morala biti sprejeta, ker je to srednjeročno in dolgoročno vprašanje, ki je zelo pomembno za mlade generacije v Sloveniji.

 

Z izidom je treba živeti

"Popolnoma zaupam Sloveniji in sposobnosti slovenskih oblasti, da bodo premostile to težko obdobje in se prebile mimo teh nevarnih ovir," je dejal šef evroskupine, ki opozarja, da je treba živeti z izidom referenduma.

Slovenski premier Borut Pahor je povedal, da je kolege obvestil o padcu reforme in o nameri, da obdrži ali celo okrepi fiskalno konsolidacijo s sprejetjem rebalansa proračuna ter da se bo za to potrudil, čeprav vodi manjšinsko vlado. Pahor upa, da bodo poslanci podprli rebalans, ne glede na to, ali podpirajo vlado ali ne.

Odločitve o nezaupnici še ni sprejel

Premier se je odločil, da znova začne socialni dialog s sindikati. "In morda obstaja upanje, da bi v kratkem le prišli do nekega kompromisa," je dejal premier.

Na vprašanje, ali bo vezal nezaupnico na glasovanje o rebalansu proračuna, pa je dejal, da je "osebno nagnjen k temu", a da bo to odločitev sprejel po posvetovanju s svojo stranko in z LDS ter opozicijskimi voditelji.

"Moja želja je, da se rebalans sprejme, nekoliko dolgoročnejša pa, da bi prišli do predčasnih ali rednih volitev brez politične krize, da ne bi bili brez aktivne vlade s polnimi pooblastili," je še poudaril Pahor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.