Slovenija
22 ogledov

Juncker Violeti Bulc namenil resor za promet

Violeta Bulc Anže Petkovšek
Članice EU so potrdile Violeto Bulc za uradno kandidatko za evropsko komisarko. Jean-Claude Junckerže potrdil, da ji je namenil resor za promet.

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predlaga slovensko kandidatko Violeto Bulc za kandidatko za evropsko komisarko za promet. Za kandidata za položaj podpredsednika komisije za energetsko unijo pa predlaga Slovaka Maroša Šefčoviča, sedanjega kandidata za komisarja za promet in vesolje, so sporočili v njegovi tiskovni službi.

Bulčeva in Šefčovič bosta morala sedaj opraviti zaslišanji pred pristojnimi odbori v Evropskem parlamentu. Slovensko kandidatko bo zaslišal odbor za promet in turizem, predvidoma v ponedeljek ob 19. uri.

Iz Sveta EU so popoldne sporočili, da je osvežen seznam uradnih kandidatov za člane komisije do 31. oktobra 2019 potrjen in da so ga posredovali Evropskemu parlamentu.

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je torkov pogovor s slovensko kandidatko za evropsko komisarko Violeto Bulc že takoj po sestanku opisal kot "odličen", danes pa so v njegovi tiskovni službi k temu dodali, da se je Bulčeva na pogovoru izkazala kot "neposredna, dobro pripravljena in izjemno sposobna hitrega učenja".

Priložnost za Slovenijo

"Izkušnje drugih komisarjev v preteklosti so pokazale, da je komisarsko mesto izjemna priložnost za državo, iz katere izhaja komisar, saj je prav, da komisar poleg skupnih evropskih interesov brani tudi interese svoje države. Žal je bilo to dosedanjemu slovenskemu komisarju Potočniku tuje. Upam, da bo gospa Bulčeva bolj domoljubna," ob tem pove profesor na Fakulteti za pomorstvo in promet Marko Pavliha.

Dodaja, da Bulčeva sicer na prvi pogled nima ustreznih znanj za vodenje tega resorja, a poudarja, da se je po drugi strani kalila v ZDA, zelo dobro obvladala tuji jezik in očitno ima še druge kvalitete, s katerimi je prepričala Junckerja. "Tudi mi uliva upanje, da se je že na prvem sestanku dobro odrezala in da je oprala popackano čast Slovenije," pravi Pavliha.

"Zame osebno je položaj komisarja za transport za Slovenijo še pomembnejši od energetskega, čeprav ga mnogi podcenjujejo. V preteklosti je bil denimo komisar za promet avtomatsko tudi podpredsednik komisije. Upam, da bo to priložnost za Slovenijo zlasti pri razvoju železniške infrastrukture, še posebej pri drugem tiru, pa tudi za razvoj Luke Koper in cestnega omrežja," razmišlja Pavliha.

Meni, da se v Sloveniji premalo zavedamo svoje priviligirane lege stičišča med baltsko-jadranskim in sredozemskim prometnim koridorjem. "Zelo me skrbi odnos do železniške infrastrukture, saj se ne zavedamo, da s tem onemogočamo nadaljni razvoj Luke Koper. Od slednje pa je pri nas odvisno 25.000 delovnih mest, vsak zasluženi evro v Luki pa pomeni še nekaj dodatnih evrov pri drugih povezanih panogah."

Počakajmo...

Tudi prometni strokovnjak Andrej Brglez se strinja, da se s "svojo" komisarko Slovenija lahko nekoliko bolj približa vpogledu v strateško načrtovanje evropske mobilnosti v prihodnosti. "Kakšnih neposrednih in konkretnih koristi si pa vseeno ne smemo obetati, saj je naloga komisarjev izvajanje začrtanih politik za celotno evroobmočje."

Brglez dodaja, da smo v zadnjih dveh mandatih videli dva zelo različna sloga vodenja tega precej pomembnega resorja, ki se dotika različnih področji (gospodarstva, okolja, zdravstva itd.). "Širša javnost se morda še najbolj spomni predhodnika dosedanjega komisarja Siima Kallasa, Antonia Tajanija, ki se je v svojem mandatu pogosto zelo osebno vpel v lokalne zgodbe, tudi v slovenske vinjete, na primer in v tem pogledu bo vsekakor zanimivo videti, kakšen pečat bo pustila Violeta Bulc."

Komentarjev 1
  • KLOBO 11:11 16.oktober 2014.

    ......................in da je oprala popackano čast Slovenije," !!!??????????????????? DEJTE NO novinarji res ste tupi-glupi !! V Bruselj je prinesla svoj ksiht in je že oprala čast SLO, (????) Pa še to, Junker ji je dodelil nepomemben resor prometa, od katerega ...prikaži veča je izvzel vesolje in delate propagando, da je to najpomembnejši resor , prej je bil pa energetski, he, he, res znate mešat meglo !! ČE bi bila Bulčeva sposobna in strokovna, kot to nakladate, bi dobila resor, ki je bil namenjen kuri Bratuški, ne pa da dela rošate in prilagaja resorje kandidatom primerne !!