Slovenija
2744 ogledov

Za četrtino Slovencev od danes dražje življenje

ljubljana23.05.09, stara ljubljana, gostinski lokali, stari trg, foto: nik rovan Nik Rovan
Zvišanje cen je posledica zvišanja trošarina, ki ga je konec aprila sprejela vlada.

Z današnjim dnem so se podražile cigarete. Za zavojček 20 cigaret s cenika Tobačne Ljubljana je večinoma treba odšteti 10 centov več, to pomeni podražitev za nekaj manj kot tri odstotke. Cena za zavojček 20 cigaret se tako po novem giblje od 3,40 evra pa do 4,30 evra, je razvidno s cenika.

Zvišanje cen je posledica zvišanja trošarin, ki ga je konec aprila sprejela vlada. Trošarine za cigarete so se zvišale s 111 na 114 evrov za 1000 cigaret.

Spremenile so se tudi cene trošarin za cigare in cigarilose, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje. Za zavitek 30 gramov drobno rezanega tobaka je tako po novem treba odšteti od 4,90 do 5,50 evra. 

Na mesečni ravni 230 tisoč evrov več

Vlada si od višjih trošarin obeta dodatnih 2,8 milijona evrov prihodkov letno ob predpostavki, da bo zaradi višjih trošarin količina prodanih tobačnih izdelkov upadla le za en odstotek. Pred tem so se trošarine na tobačne izdelke nazadnje zvišale sredi leta 2017.

Na mesečni ravni naj bi višje trošarine prinesle 230.000 evrov več, zaradi enomesečnega zamika pri plačilu trošarin v državni proračun pa bodo prvi finančni učinki vidni šele julija.

dezurni@zurnal24.si

Sorodne novice