Zdravje
2094 ogledov

Vlada zvišala trošarine za tobačne izdelke

tobak Saša Despot
Vlada je zvišala trošarine za tobačne izdelke, kar bo zelo verjetno pomenilo tudi dvig drobnoprodajnih cen tobačnih izdelkov.

Uredba o določitvi zneska trošarine za tobačne izdelke, ki jo je izdala vlada, s 1. junijem 2019 zvišuje trošarine za cigarete, cigare in cigarilose, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje. 

Trošarina za cigarete se bo zvišala za najmanj tri evre za tisoč kosov (s 111 evrov na 114 evrov), za cigare in cigarilose pa na najmanj 43 evrov za tisoč kosov. Za najmanj dva evra bo višja tudi celotna trošarina za kilogram drobno rezanega tobaka. Za drug tobak za kajenje se bo trošarina zvišala z 42 evrov na 43 evrov za kilogram.

kajenje cigaretni dim Grdo!! Zdravje Kadilci pozor, kmalu prihajajo spremembe pri barvi embalaže

"V kolikšni meri bodo proizvajalci in trgovci s tobačnimi izdelki prenesli spremenjen znesek trošarine v končno ceno tobačnih izdelkov, je sicer odvisno od njihove cenovne politike, a ocenjujemo, da se bodo drobnoprodajne cene v povprečju dvignile za okoli 1,3 odstotka," je zapisala vlada v sporočilu. Za škatlico cigaret, ki zdaj na primer stane 3,60 evra, bi tako lahko po podražitvi odšteli pet centov več. 

Vlada pričakuje, da se bo na račun zvišane trošarine v državno blagajno letno steklo 2,8 milijona evrov več, ob predpostavki, da bo zaradi spremembe trošarine prodaja tobačnih izdelkov padla za en odstotek. 

WHO Zdravje Tobak ne ogroža samo zdravja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 14:14 28.april 2019.

    kuzlam na vladi v svoj žep, lopovi

  • Avatar Leon
    Leon 08:12 26.april 2019.

    Poceni tobak in cigareti ..... balkanska naveza dela !

  • jakec42 14:07 25.april 2019.

    To je za zdravje financ države.