Zdravje > Življenjski stil
464 ogledov

Tobak ne ogroža samo zdravja

Najnovejše opozorilo WHO.

Tobak poleg zdravja potrošnikov ogroža tudi naravo. Okolju namreč povzroča škodo skozi ves svoj življenjski cikel - od pridelovanja do potrošnje, je razkrila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Organizacija je poročilo, ki ga je pripravila v sodelovanju z univerzo Imperial College London, razkrila na srečanju podpisnic Okvirne konvencije WHO o nadzoru nad tobakom v Ženevi, ki se ga je udeležilo 181 držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Tobak povzroča škodo okolju skozi svoj ves življenjski cikel," je dejala vodja sekretariata konvencije Vera Luiza da Costa e Silva. Ob tem je kot glavne posege v okolje te rastline izpostavila krčenje gozda, onesnaževanja vode zaradi uporabe pesticidov in nenazadnje tudi kajenje samo.

cigareta Nove omejitve Zdravje Stop kajenju v prisotnosti nosečnice

Kot še navaja poročilo, pridelovalci za gojenje tobaka vsako leto porabijo več kot 22 milijard ton vode. Poleg tega letno proizvedejo tudi skoraj 84 milijonov ton izpustov ogljikovega dioksida, kar je 0,2 odstotka vseh globalnih emisij tega plina.

 

Tobak poleg tega ovira tudi gospodarski razvoj, saj ima občutno nižji donos in zahteva večji vložek kmetovalcev kot številni drugi kmetijski pridelki. Pridelovalci namreč na hektarju kmetijske površine pridelajo zgolj tono tobaka, medtem ko bi enaka površina zagotovila kar 19 ton krompirja.

Za nameček večina tobaka izvira prav iz držav v razvoju. Največjih deset pridelovalcev tobaka so države, ki so med največjimi uvozniki hrane, med njimi sta tudi Zimbabve in Malavi.

Ljudje v mestu Zdravje To je najbolj razširjena oblika zasvojenosti pri nas
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.