Zdravje > Življenjski stil
1112 ogledov

To je najbolj razširjena oblika zasvojenosti pri nas

Ljudje v mestu Profimedias
Pri nas zaradi tega vsak dan umre 10 prebivalcev, kar četrtina od teh pred 60. letom.

Na NIJZ so ob mesecu preprečevanja zasvojenosti opozorili, da je tobak ena najbolj razširjenih oblik zasvojenosti. Pri nas je tobak med vodilnimi preprečljivimi dejavniki za smrt in izgubljena zdrava leta ter vzrok prezgodnjih smrti. Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, pri nas vsak dan umre 10 prebivalcev, kar četrtina od teh pred 60. letom.

kajenje Magazin Preberite in takoj prenehajte s kajenjem

Kot so zapisali na spletni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), v Sloveniji kajenju pripisujemo vsako sedmo smrt med 30 do 44 let starimi prebivalci in vsako tretjo med starimi 45 do 59 let. Letno zaradi kajenja umre več prebivalcev Slovenije kot zaradi vseh nezgod, samomorov, alkohola, prepovedanih drog in aidsa skupaj.

Kajenje tobaka je vzrok številnih vrst raka, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, motenj imunskega sistema, motenj erekcije, revmatoidnega artritisa, bolezni oči, ki vodijo v slepoto, nizke kostne gostote pri ženskah postmenopavzalno, zlomov kolka, parodontalne bolezni in splošno poslabšanega zdravstvenega stanja.

Nikotin, ki ga vsebujejo tobak in tobačni izdelki, zasvoji podobno močno kot heroin ali kokain, so navedli na NIJZ in dodali, da pri nas začnejo kaditi večinoma otroci in najstniki. Približno dve tretjini tistih, ki so kadarkoli kadili, je prvič kadilo že pred polnoletnostjo, 95 odstotkov pa pri starosti 21 let ali manj.

Tzlepotazdravje 07.12.11, kajenje, cigaret, cigareta, foto: shutterstock kadilci Magazin Kako kadilce prepričati, da opustijo kajenje

Nikotin v tobačnih izdelkih lahko mlade zasvoji že zelo hitro, lahko že po nekaj dneh in nekaj pokajenih cigaretah ter veliko pred začetkom rednega kajenja. Mlajši ko je posameznik ob začetku kajenja, bolj bo zasvojen, kadil bo večje število let, pokadil več cigaret na dan in težje opustil kajenje.

Opustitev kajenja je koristna za zdravje v katerikoli starosti, največje koristi pa prinaša pred 40. letom. V Sloveniji so kadilcu na voljo različne vrste dodatne pomoči pri opuščanju kajenja.

Brezplačni svetovalni telefon za pomoč pri opuščanju kajenja na številki 080 27 77 deluje vsak dan med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro.

Posameznik se lahko s svetovalcem dogovori za opuščanje prek telefona. V zdravstveno-vzgojnih centrih v zdravstvenih domovih so na voljo brezplačna individualna svetovanja in skupinske oblike pomoči, za udeležbo ni potreben predhoden obisk pri osebnem zdravniku ali napotnica, so še pojasnili na NIJZ.

Komentarjev 1
  • Fenix Ariel 12:04 22.november 2017.

    In spet smo tam: Za vse smo krivi kadilci. Zaradi nas je zrak onesnažen, zdravstvena blagajna je zaradi nas kadilcev prazna in krivi smo seveda za vse kar je narobe. Kdaj pa se boste dregnili v vegeterjance, ki zaradi prehrane ...prikaži več proizvajajo preveč toplogrednih plinov - metana? Kdaj boste okrivili hitro prehrano, predvsem verigo McDonals? Kdaj bodo oznake in opozorila na Cocacoli? Kdaj bodo opozorila, da družboslovci so največji bedaki in škodljivci.....??????