Slovenija
6842 ogledov

Jurša: "Pivčeva je pasé. Ne želimo je več za predsednico."

Aleksandra Pivec Saša Despot
Dnevnik objavlja intervju z vodjo poslanske skupine DeSUS-a Francem Juršo glede predsednice stranke Aleksandre Pivec.

Aleksandra Pivec je na čelu stranke DeSUS šele dobrega pol leta, a okrog njenega vodenja stranke in njenih odločitev je veliko nezadovoljstva. Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša pri tem v intervjuju za Dnevnik komentira, da njega Pivčeva že na kongresu ni prepričala. "Žal pa je večina članov ni poznala, saj je v stranko prišla razmeroma pozno, šele leta 2017, in je zelo hitro napredovala, tudi s pomočjo bivšega predsednika stranke Karla Erjavca ter še nekaterih drugih pomembnih in vplivnih članov. V njej so videli nov obraz, mlajšo gospo, ki bi po neki presoji lahko prinesla dodano vrednost stranki."

Jurša dodaja, da je za Pivčevo zelo pomembna kariera, da ogromno da na svoj videz in da deluje samovšečno. Pravi, da je v stranki ogromno tistih, ki so ji pomagali pri prevzemu predsedniške funkcije, zdaj pa jo želijo odstraniti z nje. 

Prehiteli so jih tudi pirati

Po Delovi javnomnenjski raziskavi so stranko prehiteli celo pirati. Jurša pravi, da tudi poslanske skupine ni prepričala glede spornih računov v povezavi z Vinakrasom in Izolo. "Dokazom, tudi o plačanem hotelskem računu, ki nam jih je pokazala, nismo verjeli in še danes ne verjamemo, zato smo jo pozvali k odstopu. Sporno se nam je zdelo tudi njeno propagiranje enega podjetja, poleg tega bi moral visok državni funkcionar njenega kova ločiti zasebno od javnega." 

Glede na očitke Pivčeve, da so se proti njej zarotili zahrbtni in nemoralni ljudje v stranki Jurša odgovarja, da bi se o morali dalo razpravljati in da bi v tem primeru hitro prišli do zaključkov, kdo je ravnal nemoralno in neetično. "Če je kdo kaj komu naredil, je to Aleksandra Pivec naredila Pivec Aleksandri."

Kdo so nova imena?

Jurša poudarja, da če bi Pivčeva razumela politiko in želela delati v dobro vseh, bi sledila pozivu in odstopila, kajti "če bo vztrajala na čelu DeSUS, bo to pripeljalo do propada stranke". "Poslanci Aleksandre Pivec ne vidimo več kot predsednice. Ona je za nas, kot se je izrazil eden od kolegov, pasé. Želimo, da pride nekdo, ki bo stranko konsolidiral, poenotil članstvo in ki bo razumel politiko."

Jurša nadaljuje, da tisti, ki imajo odgovornost v stranki verjetno že razmišljajo o novem imenu, sam se ne vidi na čelu stranke. "Sicer bo pa tako ali tako stekel postopek evidentiranja kandidatov, kajti izvršni odbor, na čelu katerega je predsednica Pivčeva, je sprejel sklep, da je treba sklicati izredni kongres. Tak predlog bo podan tudi na torkovi seji sveta stranke, ki bo določil datum kongresa. Do takrat pa morajo steči kadrovski postopki za evidentiranje kandidatov za novega predsednika."

DeSUS, Aleksandra Pivec Slovenija Pivčeva: "Članstvo me lahko razreši, a na zakonit način"

Pravna mnenja 

Jurša glede različnih pravnih mnenj glede razrešitve predsednika stranke pravi, da bi - če bi za mnenje zaprosili še dvajset pravnikov - zagotovo vsak prinesel svojega. "Na svetu stranke bomo stvari reševali politično. Glasovanje o nezaupnici je namreč politična rešitev."

Na vprašanje, če nezaupnica predsednici ne bo izglasovana ali glasovanja o njej sploh ne bo, kako bodo ravnali, odgovarja, da so glasovanje o nezaupnici predlagali poslanci in "če ne bo izglasovana, pomeni, da smo nezaupnico dobili mi". V tem primeru, nadaljuje, bodo uresničili plan B, ki ga bodo predstavili na svetu stranke. 

Člani sveta DeSUS bodo, kot je znano, o zaupnici predsednici Pivčevi razpravljali v torek, 25. avgusta, takrat se v skladu z zahtevo poslanske skupine DeSUS tudi izteče rok za sklic seje sveta. 

Pivčeva pričakuje, da bo kongres tisti, ki bo odločal o njeni nezaupnici, in ne svet, saj je kongres tudi tisti, ki jo je izvolil za predsednico.

Aleksandra Pivec DeSUS Slovenija Sprememba glede odločanja o usodi Pivčeve

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • teta 09:47 22.avgust 2020.

    Pirati se piše z veliko začetnico.

  • leonardo 13:33 21.avgust 2020.

    Jurša, mogoče ne bi bilo konec s stranko, če bi izstopili iz vlade. Če bi hoteli voliti SDS bi to naredili, pa nismo!

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 12:49 21.avgust 2020.

    Jurša,če te ne bi poznal bi te visoko cenil!! Bil si direktor in vse firme si spravil v stečaj tako močno si sposoben!! Edino z Blagovičem sta lep par polnila sta si žepe na račun poštenih ljudi!! Si koruptiven in ...prikaži več v Sloveniki v Ljutomeru vedno piješ in ješ na tuj račun!! Ti in tvoj prijatelj Erjavec sta sramota upojenske stranke veliko sta obljubila vendar nič naredila!! Morala bi dobiti naziv "lažnjivca desetletja"!!