Slovenija
19 ogledov

Jutri ohladitev, morje lahko poplavlja

vreme Anže Petkovšek
Topli in sončni dnevi se z jutrišnjim dnem poslavljajo. Po petkovem dežju in ponekod tudi snegu nas čaka bolj oblačen vikend z občasnimi sončnimi žarki. Občutno hladneje bo. Jutri močna burja. Morje lahko zaradi valovanja poplavi in poškoduje izpostavljene dele obale.

Vsega lepega je enkrat konec, bi lahko na kratko strnili tokratno vremensko napoved za prihajajoči vikend. Že jutri se nam obeta občutna ohladitev in poslabšanje vremena.

Padavine se bodo zjutraj začele na severozahodu države in se bodo čez dan postopoma premikale proti jugovzhodu, je za zurnal24.si dejal Andrej Pečenko iz Agencije za okolje RS. Glavnina padavin bo tako padla do nekje tretje ure popoldne.

Vremenska fronta, ki bo jutri prešla Slovenijo, bo s seboj prinesla tudi občutno hladnejše vreme.

Dnevne temperature se bodo tako gibale do okoli 10 stopinj Celzija, zato naj vas v višjih predelih države ne preseneti sneg. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo snežna meja spustila pod tisoč metrov nadmorske višine.

POZOR: Močna burja, morje lahko poplavlja

Po podatkih Agencije za okolje RS bo v petek čez dan v severni in severovzhodni Sloveniji prehodno zapihal severni veter, ki bo v sunkih dosegal hitrosti med 70 km/h in 100 km/h.

Ob obali bo naprej zapihala tramontana s hitrostjo do 100 km/h, nato pa na Primorskem burja s sunki do 120 km/h. Vetrovne razmere se bodo v petek pozno popoldne že umirile.

V petek dopoldne bo ob prehodu vremenske fronte prišlo do obrata vetra iz južne smeri v severno in kasneje v burjo. Morje ob slovenski obali bo ob tem močno vzvalovano. Morje lahko zaradi valovanja poplavi in poškoduje izpostavljene dele obale, kot so rt v Piranu in Izoli, sečoveljske in strunjanske soline. Najvišji valovi so lahko visoki okoli dva metra.

Čez vikend tudi sonce

Na srečo bo vreme bolj kislo le v petek. Že v soboto pa nas čaka nekoliko spodbudnejše vreme. To ne pomeni, da bo spet ves dan sijalo sonce.

Pečenko pravi, da bo sicer bolj oblačno, temperature pa se bodo gibale do okoli 15 stopinj Celzija. Občasno se lahko pojavi kakšna manjša ploha, v vmesnem času pa boste na svoj račun prišli tudi ljubitelji sonca.

Če se boste ta vikend odpravljali v hribe, ne pozabite, da bo v petek v visokogorju snežilo. Ustrezna pohodniška oprema zato ne bo odveč.

In kaj nas čaka prihodnji teden?

V ponedeljek in torek se bo ozračje spet nekoliko segrelo. Torek bo tako najtoplejši, napoveduje Pečenko, a ne pričakujte tako visokih temperatur, kot smo jim bili priča zadnje dni. S torka na sredo pa bo Slovenijo spet prešla vremenska fronta. Dnevi stabilnega vremena se tako dokončno poslavljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.