Slovenija
70453 ogledov

Danes se odprejo lokali. Takšna so pravila.

slovenija 15.07.10 studentsko delo, natakarica, lobi, modra hisa, foto: nik rova
1/2
Nik Rovan
Od danes so lahko odprte terase gostinskih lokalov. Takšna so pravila.

Spremembe odloka Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji določajo, da je od 4. maja dovoljeno izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih.

NIJZ opozarja, naj za mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, dokler ne bo spremenjen Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih. Ta namreč še vedno prepoveduje gibanje, dostop in zadrževanje na javnih krajih. Izjema so ožji družinski člani ali člani skupnega gospodinjstva pod pogojem, da je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do drugih ljudi.

Tako zaposleni v lokalih kot stranke morajo biti zdravi, brez znakov okužbe dihal (npr. nahod, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, motnje okušanja, vonja…). Ves čas je treba ohranjati 1,5 metra razdalje med ljudmi (ne velja za člane istega gospodinjstva).

Stranišče je kritična točka, obvezna uporaba maske

Gostje lokala se morajo zavedati, da je v primeru odhoda na stranišče obvezno nositi obrazno masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobno), ki prekrijejo nos in usta. Na odprtih terasah in letnih vrtovih maska ni potrebna.

Prav sanitarije so kritična točka za prenos okužbe, zato svetujejo posamično uporabo. Sušilniki za roke morajo biti izključeni, svetuje se redno prezračevanje, v primeru mehanskega prezračevanja je prepovedana recirkulacija zraka. Gostom NIJZ svetuje, naj se čim manj dotikajo različnih predmetov in površin.

NIJZ gostom lokalov svetuje, naj si razkužijo roke ob prihodu in po dotikanju katerihkoli nečistih površin ali predmetov že med obiskom in tudi ob odhodu. Z rokami naj se ne dotikajo obraza, zlasti ne ust, nosu in oči. Razkužilo morajo vsaj pri vhodu in izhodu.

Igral, časopisov in soli ne bo na mizi

Otroška igrala na terasah in vrtovih bo prepovedano uporabljati, odstraniti je treva igrače, časopise in revije, ter vse samopostrežne načine postrežbe, na primer solatni bar, košarice kruha za več gostov, sladkor, sol, začimbe, kozarce.

Po vsaki stranki je treba razkužiti mizo in druge površine, ki se jih stranke pogosto dotikajo. Uporabo namiznih prtov odsvetujejo.

Na spletu se že širijo šaljvi prikazi strežbe po novih pravilih. 

"Najpomembnejša pot prenosa novega koronavirusa je preko izločkov iz dihal in preko onesnaženih rok. Roke vedno smatramo kot onesnažene, izjema je le neposredno po njihovem umivanju ali razkuževanju. Z onesnaženimi rokami prenašamo povzročitelja okužbe nase in na druge osebe ter predmete, ki se jih dotikamo (npr. kljuke, ročaji, držaji, delovni pripomočki, denar…)," opozarjajo na NIJZ. 

Starejšim in bolnikom s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi z večjim tveganjem za težji potek bolezni odsvetujejo obisk teras in letnih vrtov gostinskih lokalov, dokler epidemija ne izzveni.

Zaposleni v lokalih so morajo roke umiti ali razkužiti pred in po stiku s stranko in po vsakem stiku z denarjem ter vmes, če se prekine delo. Nosijo naj obrazne maske, ki jih zamenjajo vsake 2-3 ure. Potreb po dodatnih zaščitnih oblačilih ni, oblačila naj bodo iz materiala, ki se lahko opere pri temperaturi najmanj 60 °C, še svetuje NIJZ. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Avatar Lammilera
    Lammilera 00:48 04.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • Vesna Dolšak 17:13 03.maj 2020.

    Z družinskimi člani mi res ni treba hodit v lokal na kavo, tak da ... ko vas šmirgla, bimboti, kateri si izmišljate te bedne ukrepe. Dokler se ne bodo razmere normalnizirale, me v lokalih ne bo.

  • Avatar @narhist
    @narhist 13:01 03.maj 2020.

    Pa ne pozabit, terase in vrtovi so tudi v toplejših dneh namenjeni kadilcem.