Slovenija
22911 ogledov

Podražijo se vsa goriva

Bencinska črpalka
1/2
Saša Despot
Dražja bosta tako bencin kot dizel.

Nova cena bencina bo od jutri 1,276 evra za liter, kar je 3,4 centa več kot doslej. Liter dizla se bo podražil za 1,6 centa na 1,483 evra za liter. Cene goriv se praviloma spremenijo ob torkih, tokrat se bodo zaradi včerajšnjega dela prostega dneva izjemoma v sredo. 

Točenje 50-litrov bencina bo tako dražje za 1,7 evra, pri dizlu pa bo razlika 80 centov. 

Nove cene veljajo do 16. januarja. 

Gre za prvo podražitev po štirih zaporednih pocenitvah goriva. Zadnjič se je regulirana cena goriva dvignila konec oktobra. 

Kljub temu bo nova cena še daleč od najvišjih reguliranih cen konec lanskega junija, ko je liter dizla stal 1,85 evra, liter bencina pa 1,76 evra. 

Ministrstvo za gospodarstvo je objavilo oceno, koliko znaša prihranek zaradi regulacije cen. Ta pri 50 litrih bencina ali dizla znaša približno pet evrov, pri tisoč litrih kurilnega olja pa 154 evrov. 

Regulirana cena velja le izven omrežja avtocest in hitrih cest, tam se cena določa prosto in je že danes približno 25 do 30 centov pri litru višja od regulirane cene, ki bo veljala jutri. 

Na Hrvaškem so prav tako od danes v veljavi nove cene. Liter bencina se je podražil za 0,05 evra in stane 1,33 evra na liter, kar je več kot pri nas, liter dizla pa za 0,03 evra in stane 1,47 evra na liter, kar je manj kot pri nas. Je pa hrvaško vlado razbesnel Petrol, ki je cene dvignil že v nedeljo. Več o tem lahko preberete tukaj. 

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Naklonsky 10:48 04.januar 2023.

    Kakšna je bila cena goriva Urške za privatni ogled novoletnega koncerta na Dunaj s Falconom? Državna skrivnost?

  • Ender3 16:03 03.januar 2023.

    Sedaj bo šlo verjetno samo navzgor..Ta cenovna kapica energentov je, novi strel v že tako prestreljena kolena zaradi neučinkovitih sankcij proti Rusiji.. EU s pljuva v lastno, vse bolj prazno skledo..