Slovenija
41645 ogledov

Upokojencem višje izplačilo kot prihodnji mesec

upokojenci Saša Despot
V četrtek, 29. februarja, bodo izplačane redno usklajene pokojnine s poračunom za januar. To pomeni, da bo izplačilo marčevske pokojnine nekoliko nižje.

Novembra in decembra je bil poleg pokojnine izplačan dodatek v višini 1,8 odstotka pokojnine. Januarja dodatka ni bilo, so bile pa pokojnine na podlagi napovedane rasti plač in inflacije delno usklajene v višini 8,2 odstotka (od pokojnine brez dodatka, ki je bila zadnjič izplačana oktobra).

Redna uskladitev znaša 8,8 odstotka, poleg nje pa bo izplačan še poračun za januar.

Poglejmo na konkretnem primeru nekoga, ki je imel oktobra tisoč evrov pokojnine. Novembra in decembra je prejel 1018 evrov, januarja pa 1082 evrov. Februarja bo prejel nakazanih 1094 evrov, od tega 1088 evrov usklajene pokojnine in šest evrov poračuna za januar. Do naslednje spremembe bo njegova pokojnina znašala 1088 evrov.

Pokojnine se vsako leto februarja uskladijo po formuli, ki jo predvideva zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Pri izračunu, za koliko se bodo zvišale pokojnine, se seštejeta 60 odstotkov rasti plač v preteklem letu in 40 odstotkov inflacije v preteklem letu.

Inflacija je k rasti pokojnin prispevala 2,96 odstotne točke, saj je povprečna rast cen od januarja do decembra v primerjavi z enakim obdobjem leto prej znašala 7,4 odstotka.

Rast plač v obdobju od januarja do decembra lani v primerjavi z istim obdobjem predlani je bila 9,7-odstotna, zato je rast plač k dvigu pokojnin prispevala 5,82 odstotne točke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • albert 17:05 28.februar 2024.

    Janšev zujf in levičarsko umetno zniževanje inflacije v decembru2023 sta pokradla upokojence. Partija z dvema krakoma deluje enotno in odločno proti upokojencem z evtanazijo naprej.

  • atamama 12:46 28.februar 2024.

    Avtor zavaja! Ni vključil plačila dohodnine! Torej 2000 ni toliko temveč 1954!

  • ferdopis59 12:25 28.februar 2024.

    Komentator J.K., prosim pusti upokejence na miru s tvojimi komentarji in debatami. Že dosti imajo nekateri veliko osebnih problemov kako preživeti mesec. Upokojenci dobijo toliko kot si "gospoda" namisli. J.K., vprašal bi te če bi raizskal in nam predstavil od ...prikaži več kot plače na SPIZ-u ni koliko kdo dobi. Ne pa trobit vska mesec enake finte. Hvala na odgovoru na zastavljeno vprašanje.