Slovenija
230 ogledov

Jutri začne veljati zakon o drugem tiru

Sodobna železniška proga na Hrvaškem. Shutterstock
Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper je bil danes objavljen v Uradnem listu RS in bo jutri začel veljati.

"Veseli me, da bo zakon, ki omogoča izgradnjo drugega tira na način, da bomo v največji meri razbremenili davkoplačevalce, končno uveljavljen," je poudaril minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič. Državni sekretar Jure Leben je dodal, da se bodo z uveljavitvijo zakona na stežaj odprla vrata za začetek gradnje drugega tira. "Za pripravljalna dela oz. za gradnjo dostopnih cest imamo že podpisano pogodbo z izvajalcema, ki jo bo z uveljavitvijo zakona realiziralo podjetje 2TDK." 

Spomnimo, zakon o drugem tiru je državni zbor sprejel maja lani in državljani smo o njem dvakrat odločali na referendumu. Projekt, ki je bil pred štirimi leti na mrtvi točki, ima zdaj zakon, gradbeno dovoljenje, družbo 2TDK, ki bo po vzoru dobrih evropskih praks projekt vodila, projektni svet, ki bo prvič zagotovil tudi nadzor civilne družbe nad tako velikim infrastrukturnim projektom. Ob tem smo že pridobili 153 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev, še 80 milijonov evrov bomo pridobili iz Kohezijskega sklada, izbrali smo že izvajalca za pripravljalna dela oz. gradnjo dostopnih cest. Vse to je bilo storjeno ob zavedanju, da je drugi tir strateški projekt, največji infrastrukturni projekt v državi, ki bo pomembno prispeval k razvoju, gospodarski rasti in novim delovnim mestom, z njim pa bo Slovenija izkoristila svoj izjemen geostrateški položaj, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. 

Komentarjev 3
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 16:18 21.julij 2018.

    Veseli me, da nazadnjaku Viliju ni uspelo! Škoda je le, ker je bilo po nepotrebnem zagonjenih 11 milijonov evrov!

  • Avatar Leon
    Leon 08:27 21.julij 2018.

    Jutri začne veljati zakon o drugem tiru........................S sprejetjem zakona o obvezni rabi toaletnega papirja z obeh strani,preneha veljati zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.

  • jozicamurn 23:29 20.julij 2018.

    Referendum jim tega ni dovolil, torej kaj bo tukaj "uveljavljeno" in kaj bo začelo veljati?