Slovenija
17 ogledov

Južni tok začnejo graditi 2013

Žurnal24 main
Gazprom, ENI, EDF in Wintershall so podpisali dogovor za gradnjo Južnega toka.

Dogovor, podpisu katerega je prisostvoval tudi ruski premier Vladimir Putin, predvideva, da bo plinovod šel iz Rusije v Evropo po dnu Črnega morja, poroča portal RIA novosti.

Podpisani dogovor je temelj za gradnjo plinovoda s štirimi vodi, od katerih bo vsak dolg 15,57 milijarde kilometrov. Dogovor predvideva začetek gradnje leta 2013, prvi vod pa naj bi bil dokončan decembra 2015, celoten projekt pa leta 2018. Projekt je vreden 15,5 milijarde evrov, od tega je kar 10 milijard predvidenih za gradnjo po dnu Črnega morja.

Direktor Gazproma Aleksij Miler ocenjuje, da pristop francoskega in nemškega partnerja – EDF in Wintershall imata vsak po 15-odstotni delež pri projektu, Gazprom 50-odstotni in ENI 20-odstotni delež – pomeni priznanje, da je projekt nujen. Ne gre toliko le za varnost in pretok plina brez ovir v Evropo, ampak po njegovih besedah pomeni močan impulz za razvoj srednje in jugovzhodne Evrope.

Za realizacijo so bili z Bolgarijo, Srbijo, Madžarsko, Grčijo, Hrvaško, Avstrijo in Slovenijo podpisani mednarodni dogovori. Trenutno je v pripravi tehnično-ekonomski dogovor, ki ga bo treba podpisati s prej omenjenimi državami. Dogovor bo opredelil delež in vlogo, ki jo bodo nacionalni plinski operaterji imeli na ozemljih držav, čez katere bo šel plinovod.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.