Slovenija
13 ogledov

Pahor in Putin o energetiki

Putina je najprej sprejel Borut Pahor. (Foto: Boštjan Tacol)
1/34
Žurnal24 main
S skoraj uro in pol zamude je predsednik ruske vlade Vladimir Putin prispel na Brdo pri Kranju, kjer so ga sprejeli z vojaškimi častmi. Putin: Projekt Južni tok ni ogrožen.

Premierja sta se pogovarjala skoraj uro in pol, glavna tema pa je bila evropska energetska politika.

Pahor je dejal, da so podpisali sporazum med družbama Geoplin Plinovodi in Gazpromom o ustanovitvi skupne družbe, ki bo gradila in vzdrževala projekt plinovoda Južni tok.

Kot je na novinarski konferenci dejal Putin, dokončnega odgovora Turčije glede Južnega toka še nimajo, pričakujejo pa pozitiven odgovor.

Na vprašanje, ali je projekt ogrožen, saj naj bi se zapletalo v Turčiji, je Putin dejal, da projekt ni ogrožen in da imajo s Turčijo zelo dobre odnose. V primeru, da bi prišlo do zapleta, pa imajo že pripravljenih več alternativ.

FOTOGRAFIJE PUTINOVEGA SPREJEMA SI OGLEJTE V GALERIJI. VIDEOPOSNETEK PRIHODA DELEGACIJE PA V ZAVIHKU VIDEO (vir: bralec Žurnala24).

Putin je pogovore nadaljeval s predsednikom Danilom Türkom in nato še s predsednikom parlamenta Gantarjem.

Pahor dobil športno opremo
Ruska delegacija zamude ni pojasnjevala, prav tako niso pojasnili, zakaj ruska varnostnoobveščevalna služba ne dovoli, da bi novinarjem posredovali informacije o tem, kakšno darilo je Putin prinesel Pahorju.

Izvedeli smo, da je Pahor od ruskega premierja dobil uradno športno opremo olimpijade v Sočiju.

Putin bo za darilo dobil Elanove smuči Amphibio WaveFlex 14.

Elan je za Putina izdelal unikatne smuči, na katere so natisnili njegovo ime. Podjetje je smuči podarilo.

Kaj bo prinesel on, ne želijo povedati.

Pozdrav v cirilici
Zdravstvujte tudi v cirilici, je pozdrav ruski delegaciji, napisan na znani gostilni tik pred Brdom.

Na cestah v okolici so že razporejeni policisti, novinarsko središče na Brdu pri Kranju bo kmalu zapolnjeno do zadnjega kotička.

Po še nepopolnih podatkih bo obisk Putina spremljalo okoli 240 novinarjev in tehničnega osebja, od tega 50 iz Rusije.

Zamude so za Putina zelo značilne.
nekdanji dopisnik iz Moskve

Tukaj je tudi precej hrvaških novinarjev, ki bodo Putina danes verjetno vprašali tudi, zakaj je na svoji miniturneji po območju preskočil Zagreb.

Ruski premier bo prespal v hotelu Kokra na Brdu, jutri ob desetih pa bo s posebnim letalom odletel v Beograd.

Jedli bodo ribe
Čeprav je meni slavnostne večerje, ki jo v čast ruskemu premierju ob 20. uri pripravlja premier Pahor, skrivnost, smo neuradno izvedeli, da bodo za glavno jed jedli ribo. "S tem se strinjata gost in gostitelj," pravi vir.

Nekaj minut po šesti uri popoldne pa so iz urada vlade za komuniciranje sporočili celoten meni slavnostne večerje. Naše napovedi so se uresničile – več v tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.