Slovenija
21 ogledov

K Prešernu z varnostniki

(Foto: Renata Škrjanc) Žurnal24 main
Sosed napada obiskovalce, da morajo k Prešernovi hiši ali cerkvi svetega Marka z varnostniki. Da se preseli, zahteva 2,5 milijona evrov.
Sporna pot
Odkup. Prešernova rojstna hiša je državna last in kulturni spomenik državnega pomena. Država jo je leta 1938 odkupila, neposrednim potomcem pesnika Franceta Prešerna pa je v bližini zgradila nadomestno hišo.

Skupine obiskovalcev, ki si želijo ogledati Prešernovo rojstno hišo in cerkev svetega Marka, morajo pri tem spremljati varnostniki. "Sosed Arko (Janez Arko, op. p.) jih žali in jim grozi, meče za njimi predmete, vpije na šolarje, hišnika, ki je kosil travo, pa je celo fizično napadel. Stanje je nevzdržno, sramotno!" je dejal žirovniški župan Leopold Pogačar. Napadeni hišnik je Arka kazensko ovadil, policija pa je morala v zadnjih petih letih posredovati vsaj 30-krat.

Občina je Martinov semenj izpred cerkve preselila na parkirišče, prav tako druge prireditve. Makadamska pot do cerkve svetega Marka namreč vodi mimo Arkove hiše in dogajalo se je, da je nanjo postavljal ovire – toda po občinskem odloku gre za javno pot, ki jo je prepovedano zapirati. "Ko je bila napovedana prireditev, je Arko po njej polil gnojnico, in ko sem ga šel prosit, naj neha, me je kazensko ovadil, da sem mu grozil. Ovadba je bila ovržena, zdaj me pa zasebno toži," je povedal župan in pristavil, da ga je sram, ko prebira pisma obiskovalcev. “Sram me je in ne vem več, kaj storiti!"

28 tisoč ljudi na leto obišče Prešernovo hišo.

Predkupna pravica občine
Občina je želela omenjeno pot prestaviti, a so z zavoda za varstvo kulturne dediščine prejeli negativno mnenje, skupaj z ministrstvom za kulturo (MK) pa iščejo rešitve. Na ministrstvu so pojasnili, da so Arku že ponudili nadomestno domačijo. "MK letos in prihodnje leto nima predvidenih sredstev za reševanje te problematike," so še zapisali v odgovoru. Je pa zato Občina Žirovnica pripravljena odkupiti Arkovo domačijo, pri čemer ima tudi predkupno pravico. "Če se bo odločil za prodajo, se bomo odpovedali drugim občinskim projektom, samo da rešimo nemogoče stanje," je poudaril Pogačar.

Razočaran sem nad delom pravne države, saj v desetih letih ni storila ničesar, da bi sosedu preprečila njegova nerazumna dejanja.
Leopold Pogačar, žirovniški župan

O nevzdržnih razmerah pa je potožil tudi Arko. Po njegovih besedah je dejstvo, da gre pot čez njegovo dvorišče, zelo moteče, od septembra pa čaka na odgovor MK za sestanek. “S partnerico Tanjo želiva na lastni kmetiji normalno živeti in kmetovati, a po vsem skupaj sva odločena, da domačijo prodava. Če dobiva 2,5 milijona evrov, se preseliva," je dejal.

Občina do zdaj ni prejela uradnega zahtevka o predkupni pravici, a če ji bo uspelo Arkovo domačijo odkupiti, bi v njej uredila sprejemno-kulturni center.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.