Slovenija
19633 ogledov

Kacin: Drugi val je lahko bliže, kot se je komur koli zdelo

Jelko Kacin Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
Ob večjem številu novih primerov covid-19 Kacin svari, da je drugi val lahko bliže, kot se zdi na prvi pogled.

Vladni govorec Jelko Kacin je včeraj v Dnevniku na RTV Slovenija dejal, da tiskovnih konferenc ob izbruhu epidemije novega koronavirusa ni mogoče primerjati z desetdnevno vojno. "Ne, vojna se je dogajala samo pri nas, šlo je za odhod Slovenije iz Jugoslavije, za napad JLA na Slovenijo, sedaj pa imamo pandemij," je povedal Kacin. "Prizadet je ves svet, trenutno najbolj ZDA in Latinska Amerika, nekateri pa se soočajo že z drugim valom. Več kot 120 primerov vsak dan ima denimo Makedonija."

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Velik skok novih okužb s covidom-19 v Sloveniji

Opozoril je, da se nekateri že soočajo z drugim valom. "Več kot 120 primerov vsak dan ima denimo severna Makedonija, tako da je sedaj že toliko novih primerov, da jih je morda več, kot jih je bilo v prvem valu," je dejal Kacin. "Tako da tisto, kar ste slišali iz mojih ust nekaj krat, da nam lahko sledi drugi val, se zdi, da je lahko bliže, kot se je zdelo komur koli, lahko tudi strokovnjakom."

Ko kašljamo, smo nevarni drugim

Vodenje tiskovnih konferenc v času epidemijo je bilo po besedah Kacina zahtevno, saj je bilo potrebne veliko samodiscipline. "Veliko se je bilo treba priučiti, hitro se je bilo treba disciplinirati, na hitro se je bilo treba zavedati, da vsak od nas ščiti drugega," je dejal Kacin. "Mi smo najbolj nevarni drugim, ko kašljamo, ko kihamo. Dokler se to ni prijelo ljudi, je bilo zelo težko. Potem pa, ko so ljudje to razumeli, je bilo vsak dan boljše."

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Na vprašanje novinarke, ali se mu je na tiskovni konferenci zareklo, ko je delal "uživajte, dokler lahko", je Kacin odgovoril: "Želim si, da mi ne bi bilo treba tega stavka ponoviti. Zadeve so se komplicirale, mi smo enostavno mislili, da smo kontinent, ki je najbolj varen in se nam nič ne more zgoditi - pa se nam je zgodilo, imeli smo do 119 ljudi naenkrat v bolnišnici, zdaj jih imamo samo še pet. Časi so neprimerljivi."

V petek skokovit porast novih primerov

V petek smo v Sloveniji zabeležili pet novih potrjenih primerov okužb s Sars-CoV-2, kar je največ po več kot enem mesecu. Za soboto so bili podatki spodbudnejši, saj so odkrili le en nov potrjeni primer, a je bilo tudi testiranih oseb precej manj - 229, medtem ko so jih v petek testirali 714, v četrtek pa kar 828. 

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Zdravje Novo o okuženih v Sloveniji: Podatki še vedno niso najboljši

Štiri nove okužbe so bile v petek potrjene na Jesenicah, kjer se je okužila medicinska sestra, ker so okužbo potrdili tudi pri njenem otroku, pa je v karanteno moral tudi razred, ki ga je slednji obiskoval. V petek je bila poleg žarišča na Jesenicah potrjena še okužba v Ljubljani, v soboto pa še ena na Jesenicah. 

Podatki za nedeljo še niso znani. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • migi 09:23 09.junij 2020.

    A spet strašiš ti Kažin(Kacin)?????????????????????????

  • izRODEk 21:41 08.junij 2020.

    Kacin je golazen, zaslužil bi si smrtno kazen, če bi ta obstajala v SLO. Za denar je lagal 1991 v agresiji zoper rekrute JNA, lagal je tam okoli 2002, 2003 o nujnosti vstopa v teroristično organizacijo, lagal je tam okoli ...prikaži več 2011 (rušil je Kresalovo), lagal je letos. Skratka, krepko laže na cca. vsakih 10 let, vmes pa kaj, krade narodu čas in denar. Golazen. Čimprej spet uvedimo smrtno kazen. #NEjansizmu

  • gustl 18:17 08.junij 2020.

    Očitno se mu že toži po dobro plačanem honorarju...