Slovenija
8501 ogledov

Kacin glede sproščanja manj optimističen kot Kustečeva

Koronavirus in šola Profimedia
Šolska ministrica je napovedala vračanje otrok v šole, a epidemiološka slika ni optimistična.

"V tem trenutku ni kakih posebej dobrih nastavkov," je na vprašanje novinarke glede morebitnega sproščanja ukrepov odgovoril uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin ter spomnil na semafor sproščanja ukrepov, ki ga je pred časom pripravila vlada. 

"Načrt sproščanja govori o tem, da je odprtje servisnih dejavnosti, trgovin, vrtcev in šol prve triade predvideno v tretji, oranžni fazi," je navedel Kacin. "To pomeni, da število okužb zdrsne na manj kot tisoč za celotno državo in je hospitaliziranih manj kot tisoč bolnikov."

sproščanje ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Kacin je opozoril, da imamo trenutno daleč čez 1350 okužb ter nekaj manj kot 1200 zasedenih postelj. "Nastavki niso najboljši," je dejal uradni vladni govorec. "Vlada bo že jutri v zožanem formatu pristojnih ministrov ter drugih pristojnih institucij, pri čemer mislim predvsem na svetovalno skupino, NIJZ ter bolnišnice, ponovno razpravljala o tem, kaj bi bilo možno storiti in pripravila vse za odločitev."

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je včeraj optimistično napovedala, da se bodo otroci prve triade morda že v prihodnjem tednu vrnili v šole. "Prihodnji teden začnemo," je včeraj povedala na Kanalu A. "Če bo vse idealno, bomo do konca prihodnjega tedna imeli nazaj vse vrtčevske otroke, ki se bodo želeli vrniti, in prvo triado. Od srede naprej se bodo vračali tudi učenci četrtega in petega razreda. Potem pa, pod vsemi najbolj lepimi, idealnimi pogoji, v prihodnjem tednu še preostanek ostalih učencev osnovne šole, zaključni letniki srednjih šol ter učenci na smeri nižje poklicne izobrazbe. Sledijo srednješolci, po C modelu, za njimi še študenti."

Več o tem v prispevku Ministrica napovedala, kateri otroci se bodo vrnili v šole prihodnji teden

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • cvetko 08:43 06.januar 2021.

    Kacinček u Besnc si semafor naštimej. Pa u penzjon se zbaš, da navš narodu škode delov.

  • tadejca1 18:42 05.januar 2021.

    Jaz se že sploh ne sekiram več, si raje prižgem dober film in ga pogledam v miru. Si naredim sama dobre trenutke. :)

  • igorgeus 15:06 05.januar 2021.

    zakaj to izgleda, kot da bi radi epidemijo vlekli v nedogled?