Slovenija
28435 ogledov

Kacin z zaušnico zaposlenim v domovih za starejše

Jelko Kacin STA

"Slovenija ni zmanjšala svojega naročila, je pa Moderna seznanila vse odjemalce, da ima težave z zagonom obsežne proizvodnje in da količin, ki so bile predvidene, ne more zagotoviti v dogovorjenih rokih," je na današnji tiskovni konferenci na vprašanje, ali se je Slovenija odpovedala določenim količinam cepiva, odgovoril uradni vladni govorec za covid Jelko Kacin. "To ne sme biti podlaga za špekulacije, da se je vlada čemurkoli odrekla. O tem bo več povedal predsednik vlade na popoldanski novinarski konferenci."

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Beovičeva razložila, zakaj je tako malo cepiva v Sloveniji

Povedal je tudi, da vlada ni zadovoljna z odzivom na cepljenje zaposlenih v DSO in drugih socialnovarstvenih zavodih: "Glede na to, da je bil delež umrlih tam najvišji, bi vlada pričakovala, da bodo tam zaposleni naredili tisto, kar je minimum z njihove strani, da se zameji širjenje virusa, ne le znotraj domov, ampak tudi v lokalnem okolju."

Mario Fafangel Varnost Zdravje "Ob skoraj 21 tisoč cepljenjih imamo 54 prijav neželenega dogodka"

Dodal je, da imajo ti ljudje privilegij, da se cepijo pred drugimi. "Če tega ne želijo, ne znajo ali ne razumejo, se postavlja vprašanje, kaj je narobe z vodenjem teh domov oz. ali je kadrovska struktura tam izzivom primerna," je povedal Kacin. "To so vprašanja, ki terjajo temeljit razmislek in ustrezne odzive."

Interes za cepljenje se po besedah Kacina v splošnem povečuje. "Nam ostaja nekaj več časa za pripravo širše kampanje, ki bi ozavestila čim več prebivalcev Slovenije, da se cepijo, takoj kot je mogoče," je še dajal uradni govorec vlade za covid.

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Kacin: Pogojev za sproščanje ni, okužbe še rastejo

Do konca meseca naj bi bilo odobreno še tretje cepivo v EU, cepivo AstraZeneca. "To bo omogočilo, da zasledujemo cilje glede dinamike cepljenja," je poudaril Kacin. "Evropska komisija se pogaja za dodatne dobave s strani Pfizerja, da bi izpad, ki se je pokazal pri Moderni v celoti nadomestili in povečali število odmerkov, ki bi bili na voljo v realnem času." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Tatjana Ha 09:25 14.januar 2021.

    Me zanima ,če so se vsi tili ,ki vpijejo,hočejo zahtevajo , da se ljudje cepimo in celo neke ultimate postavljajo, recimo mladim študentom medicine , če so se sami sploh cepili mislim , da ne.

  • rierieneed 05:02 13.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - oddličen projekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 18:13 12.januar 2021.

    Toliko o tem komu zaupamo svoje starčke. In bo menda podobno v bolnišnicah z njihovim osebjem. Komu bomo potem zaupali bolnike?