Slovenija
36466 ogledov

Kacin: Tega se najbolj bojimo, zato ...

Jelko Kacin STA
Še vedno smo daleč od prvega mejnika, ki bi lahko pomenil prehod iz črne v rdečo fazo ukrepov. Trenutno noben od pogojev za sproščanje še ni izpolnjen.

Število potrjenih okužb je v primerjavi s prejšnjo sredo sicer padlo, a sedemdnevno povprečje novih primerov še vedno vztraja nad mejo določeno za sproščanje ukrepov. Prav tako se število hospitaliziranih ni spustilo pod mejo 1200. 

Covid-19, UKC Maribor COVID-19 V SLO Zdravje Danes se mu je zarisal nasmeh na obraz, a na tako hud tretji val se pripravljajo

Sedemdnevno povprečje števila okuženih trenutno znaša 1540, medtem ko je bilo še včeraj 1668. "Še vedno precej daleč od prvega mejnika 1350 okuženih, kar bi omogočilo prehod v rdeče območje in sproščanje. Se pa povprečje vseeno opazno znižuje," je ob predstavitvi podatkov dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin

podatki covid | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Štirinajstdnevno število potrjenih primerov pokaže, da ima posavska regija 1999 okužb, kar pomeni, da se je število v tej regiji precej znižalo. Slovensko 14-dnevno povprečje je trenutno 1098 okužb. Najboljša slika v zadnjih štirinajstih dneh je še vedno v primorsko-notranjski regiji. 

podatki covid | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Podatki o sedemdnevnem povprečnem številu potrjenih primerov kaže zanimivo sliko. "Najbolj zanimivo je, da se na zgornjem delu grafa razlika med posavsko in goriško regijo zmanjšuje. Na Goriškem se razmere slabšajo, v Posavju pa izboljšujejo," je dodal Kacin. 

podatki covid | Avtor: Vlada RS Vlada RS

"Iz vsega povedanega izhaja, da noben pogoj za sproščanje še ni izpolnjen. Kot vse kaže, se sedemdnevno povprečje le znižuje. R nam je včeraj končno le padel pod 1. Izračun kaže, da je trenutno 0,99. Gre za 4-odstotne točke manj kot dan prej, kar je spodbudno," je še povedal Kacin. 

podatki covid | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Med občinami po število novih okužb izstopajo Celje (41), Šentjur (31), Velenje (30), Žalec (24), Novo mesto (36), Črnomelj (20), Brežice (27), Krško (47), Ljubljana (204), Domžale (39), Medvode (28), Kamnik (19), Moravče (18), Brezovica (16), Grosuplje (15), Koper (38), Kranj (42), Radovljica (18), Cerklje na Gorenjskem (16), Tržič (15), Maribor (92), Ptuj (21), Gornja Radgona (18), Nova Gorica (33), Postojna (13), Idrija (13), Murska Sobota (20). 

"Tega si nihče ne želi"

Da dosežemo prvi mejnik v najkrajšem možnem času, se moramo vsi dosledno držati veljavnih ukrepov in se ravnati, kot da smo okuženi, je poudaril Kacin. "Vse, ki se boste čez vikend odpravili na izlet v naravo, pozivamo k doslednemu spoštovanju ukrepov," se je obrnil na državljane. 

Laboratorij v Wuhanu Covid-19 Zdravje Nova raziskava o imunosti, rezultati opogumljajo

Opozoril je tudi na pojav t. i. britanskega seva v naši neposredni bližini. "Na tem mestu zato še posebej poziv vsem, ki zaradi dela ali kakšnih drugih dovoljenih izjem prehajate mejo, da dosledno nosite masko tudi v tujini, da se ne družite z ostalimi in držite medsebojno razdaljo. Bodite pozorni na vsak simptom in ob testiranjih opozorite osebje, od kod ste prišli. Do zdaj novega seva pri nas še niso potrdili, a glede na to, da kar precejšnje število ljudi v našo državo prihaja na delo in seveda tudi obratno, se nam lahko zgodi, da se bo novi sev pojavil tudi pri nas, kar bi lahko izrazito negativno vplivalo na našo epidemiološko sliko, česar si nihče ne želi." 

Vse je zato še enkrat pozval, da se obnašajo, kot da so okuženi, saj bomo le tako lahko upočasnili epidemijo in dosegli, da se življenje začne vračati v stare tirnice. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 8
  • groffriedrich 18:15 14.januar 2021.

    To,da Jelko Kacin ne bo več vladni govorec je res dobra,kaj dobra,odlična novica.Za takšne nastope mora nastopajoči imeti v prvi vrsti karizmo,pozitiven odnos tudi,če so novice slabe predvsem pa malo drugačen pristop,tudi glede fonetike in barve glasu.Na primer:DANES ŠE UŽIVAJTE,JUTRI ...prikaži več NE BOSTE VEČ! Pa saj nismo v zaporu in nismo butasti.Potem pa ni čudno,da ga nihče več ne jemlje resno.Takšen človek zame ni kompetenten za obveščanje javnosti in naj se gre hecat domov k svoji ženi in otrokom.

  • biacredcon 16:51 14.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - odličen projekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • Avatar MS
    MS 14:30 14.januar 2021.

    Kacin zapušča mesto vladnega govorca za covid-19. Vlada je Kacina sedaj imenovala za državnega sekretarja v Janševem kabinetu. Odslej bo usklajeval logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19.