Zdravje > Aktualno
7015 ogledov

Danes se mu je zarisal nasmeh na obraz, a na tako hud tretji val se pripravljajo

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
"Podatki o številu covidnih bolnikov, ki se zdravijo na navadnih ali intenzivnih oddelkih bolnišnic, kažejo, da se nikamor ne premaknemo, da smo že praktično drugi mesec na platoju 1200 do 1300 hospitalizacij," je opozoril zdravnik.

Koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je povedal, da se mu je ob pogledu na današnje podatke narisal nasmešek na obrazu. "Morda pa le vidimo izhod iz vsega tega. Daleč od tega pa, da bi bila situacija v bolnišnicah rožnata."

Število novosprejetih na dan se spet dviguje. "Podatki o številu covidnih bolnikov, ki se zdravijo na navadnih ali intenzivnih oddelkih bolnišnic, kažejo, da se nikamor ne premaknemo, da smo že praktično drugi mesec na platoju 1200 do 1300 hospitalizacij," je še opozoril

Kriterija za spročanje, ki ju je vlada postavila za celotno državo, sta sedemdnevno povprečje na novo odkritih okužb 1350 in 1200 hospitaliziranih.

Covid-19, UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor
Zdravnik je povedal, da se že pripravljajo na tako imenovani tretji val, zato povečujejo število kapacitet. Projekcija razvoja epidemije v tem tretjem valu namreč kaže, da bo potrebnih približno 1500 posteljnih kapacitet, kar predstavlja 10-odstotno zvišanje že maksimalnih posteljnih kapacitet, s katerimi je slovensko zdravstvo razpolagalo sredi decembra. "Žal se zdi, da se ta projekcija uresničuje - časa za počitek ni. Spet se približujemo 1300 hospitaliziranim in tudi intenztenzivnih pacientov je 199," je dodal..

Po besedah koordinatorja za bolniške postelje je bil pritisk na bolnišnice največji v novembru in decembru, pred novim letom pa je ta rahlo popustil, za okoli deset odstotkov. Osmega januarja je bilo po njegovih podatkih v slovenskih bolnišnicah 1.160 covid bolnikov, kar je najmanj doslej v drugem valu.

Sedemdnevno povprečje števila okuženih trenutno znaša 1540, medtem ko je bilo še včeraj 1668.

podatki covid | Avtor: Vlada RS Vlada RS

podatki covid | Avtor: Vlada RS Vlada RS

 

Carotta: Vprašanja, kako zagotoviti kader, sem se najbolj bal. Ni problem v številu postelj ali v številu opreme, problem je kader, predvsem na intenzivnih negah. Kadra nam primanjkuje, ljudje so izgoreli. Iščemo rešitve... 

Carotta je dodal, da je najbolj obremenjena SB Murska Sobota, ki kar 33 odstotkov vseh posteljnih kapacitet namenja covid. bolnikom. "V pričakovanju vpliva 3. vala na povečanje hospitalizacij, smo začeli z razbremenjevanjem SB Murska Sobota in premeščanjem v Izolo in Slovenj Gradec," je dodal. 

V tej bolnišnici največ bolnikov od začetka epidemije

Iz šempetrske bolnišnice so medtem sporočili, da so tamkajšnje razmere zaradi novih okužb vse slabše. Na sredinem vnovičnem testiranju zaposlenih in bolnikov na internističnih oddelkih šempetrske bolnišnice, ki ga zadnje dni pesti izbruh okužb z novim koronavirusom, so potrdili 12 novih okužb. Ob opravljenih 146 testih PCR so odkrili šest pozitivnih med bolniki in šest med zaposlenimi, so danes sporočili iz regijskega štaba CZ za Severno Primorsko.

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia
Skupno se je od vdora virusa v belo cono bolnišnice na teh oddelkih doslej okužilo 26 bolnikov. Vsi so bili takoj premeščeni na covidni oddelek, ki je urejen v prostorih stare bolnišnične stavbe. Tam trenutno zdravijo že 61 bolnikov, kar je največ v tej bolnišnici od izbruha epidemije. Pet od teh bolnikov je v intenzivni enoti, je navedla strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Komentarjev 5
  • igorgeus 21:33 14.januar 2021.

    mene zanima glede na stevilke, a mamo se koga, ki do zdaj ni zbolel? jaz sicer poznam 3. glede na besede Beoviceve, da je 40% moznosti, da se okuzis od partnerja, so te strevilke prav fascinantne, kako blizu so si ocitno nekateri

  • Pikolo 16:11 14.januar 2021.

    Prtedlagam, da 3. val preskočite, ker je 4. tik pred aktivacijo. Ta bo šele udaren.

  • terssoly 13:54 14.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks