Slovenija
46682 ogledov

Kacin: Stanje je resno, umrlo je kar osem bolnikov

Jelko Kacin Bor Slana/STA
V bolnišnici je 333 bolnikov, od tega 55 na intenzivni negi.

Uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin se je na današnji tiskovni konferenci zahvalil vsem, ki spoštujejo ukrepe. "Nekaj posameznikov je včeraj zvečer še enkrat pokazalo, da ne razumejo ali nočejo razumeti, da so razmere zelo zahtevne in terjajo pozornost vsakekga od nas," je dejal Kacin. Število potrjenih primerov je namreč včeraj prvič krepko preseglo tisoč - v torek so potrdili so kar 1503 okužb. "Pozitiven je že vsak četrti opravljeni test."

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija Katastrofalen trend naraščanja novih okužb se nadaljuje, skokovit nov rekord

Najbolj se razmere slabšajo na Gorenjskem

Po vsej državi, še posebej na Gorenjskem se po besedah Kacina pojavljajo nova lokalna žarišča. Pri tem je naštel kraje Železniki, Kranj, Škofja Loka, Kamnik in Jesenice. Prav tako je žarišče v Murski Soboti, Prevaljah in Krškem, še naprej ostajata žarišči tudi Ljubljana in Maribor.

"Razmere so resne, če želimo zajeziti širjenje viusa, bomo morali pomagati vsi. Delodajalce pozivam, da zaposleni, če je le mogoče, delajo od doma. Poleg zaščitnih ukrepov, kot je uporaba mask, razkuževanje, fizična distanca, skrb za higieno kašlja, je potrebno prezračevanje prostorov, da čimbolj omejimo širjenje virusa. Če še niste naložili, si naložite aplikacijo OstaniZdrav."

Jelko Kacin

Iz bolnišnic je bilo po besedah Kacina v ponedeljek odpuščenih 27, danes 32 bolnikov. "Število oseb, ki so potrebovale bolnišnično oskrbo, je bilo včeraj 257, danes že 333," je navedel Kacin. "Intenzivno nego je včeraj potrebovalo 56 bolnikov, danes en manj. Včeraj sta umrli dve osebi, danes žal kar osem. Številke so slabe, vedno več ljudi potrebuje bolnišnično oskrbo."

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Bojana Beović: Napovedi niso optimistične

Kacin je pojasnil tudi, da število na novo objavljenih potrjenih okužb zajema le pozitivne teste. Osebe, za katere zdravniki predvidevajo, da so pozitivni in niso opravili testa, se ne obravnavajo v podani statistiki. Prav tako se k tem številkam ne prištejejo ostali družinski člani potrjeno okuženih, ki imajo simptome: "Osebe, ki niso testirane, ne morejo biti vključene v ta statistični prikaz."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 28
 • Majazmaja 16:52 21.oktober 2020.

  8 jih je umrlo, med njimi je mama moje prijateljice. Gospa NI imela pridruženih obolenj in je bila v dobri telesni kondiciji.

 • Avatar stoychi
  stoychi 16:07 21.oktober 2020.

  zdaj je v modi Avsenikova; "Korupcija od kod lepote tvoje.... milijončki evrov se bodo valili na njihove račune za nakup korona virus cepiv za narod jim je pa toliko mar kot za lanski sneg. Močno verjamem, da te oblastne ekipe ...prikaži več v naslednjem mandatu ne bo več, bodo pa morda po zaporih.

 • Decko 15:55 21.oktober 2020.

  Waw Kacin, a do zdej ni pa še noben umru?