Slovenija
20 ogledov

Kadilci imajo nižji IQ

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Človek, ki mu cigareta ležerno binglja iz ust, je nekoč veljal za inteligentnega, a nove raziskave kažejo, da je zdaj ravno nasprotno.

Kadilci imajo nižji inteligenčni količnik (IQ) kot nekadilci, inteligenca pa upada z večjo količino pokajenih cigaret, ugotavljajo raziskovalci.

V raziskavo so zajeli moške, stare od 18 in 21 let, ki so imeli povprečen IQ 94, medtem ko so nekadilci dosegli 101.

IQ se pri mladi moški populaciji giblje med 84 in 116. Tisti, ki na dan pokadijo več kot škatlico cigaret, pa imajo IQ povprečno okoli 90.

Izraelski raziskovalci so vzeli za primer več kot 20 tisoč zdravih moških, in sicer pred, med in po služenju vojske. Okoli 28 odstotkov je na dan pokadilo eno ali dve cigareti, trije odstotki so se razglasili za nekadilce, 68 odstotkov pa je povedalo, da nikoli niso kadili.

Profesor Mark Weiser s psihiatričnega oddelka na univerzi v Tel Avivu meni, da na splošno velja, da so kadilci odraščali v težkem okolju in nimajo dobre izobrazbe. "Ker pa je naša raziskava zajela ljudi z različnimi sociološko-ekonomskimi ozadji, smo lahko sociološki in ekonomski vidik izključili kot glavni faktor," je povedal.

Raziskava je preverjala tudi IQ pri dvojčkih. Če je eden kadil, drugi pa ne, je imel nekadilec v povprečju višji IQ.

"Ko gre za zdravje, imajo ljudje z nižjim IQ večkrat težave pri razvadah. Ti ljudje so večinoma tudi debeli in imajo težave z drogami," še pravi Weiser in dodaja, da bi raziskava lahko pripomogla k ozaveščanju za boljšo izbiro predvsem mladih oseb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.