Slovenija
3 ogledov

Kadrovanje bo v ozadju

Neformalni pogovor je potekal v sproščenem vzdušju. Žurnal24 main
Na neformalnem sestanku so se Borut Pahor, Gregor Golobič in Katarina Kresal dogovorili, da bodo vsebine postavljali pred kadrovske rešitve.

Predsednika in predsednica strank tako imenovanega levega trojčka Borut Pahor (SD), Gregor Golobič (Zares) in Katarina Kresal (LDS) so se sestali na sedežu SD in govorili o sodelovanju v vladni koaliciji.

 
 

Ne more biti nekdo razrešen samo zato, ker ni politično lojalen novi vladi.

Borut Pahor

 
Glavno sporočilo po Pahorjevih besedah je, da želijo sodelovanje, ki je bilo pred volitvami neformalno, nadaljevati in ga, če bodo dobili mandat, tudi formalizirati. Najverjetnejši mandatar Pahor sicer ni hotel govoriti o menjavah.

"Kolegoma sem povedal, da se mi zdi največji izziv, ki stoji pred Slovenijo, da uspešno opravimo s časom neke gospodarske negotovosti, ki je pred nami," je opozoril na potrebo po spodbujanju konkurenčnosti. Za to pa bodo po njegovem mnenju potrebne določene strukturne reforme, za izpeljavo katerih je potreben dialog, tudi s tistimi, ki bodo ostali v opoziciji.

"Vsi trije smo naklonjeni temu, da bi potekali tudi živahni in uspešni pogovori s tistimi, ki bodo na drugi strani ločnice med opozicijo in koalicijo, saj si brez takšnega sodelovanja ne predstavljamo uspešne Slovenije," je še dejal Pahor.

O konkretnejših temah in sodelovanju se bodo po Pahorjevih besedah pogovarjali, ko bodo znani uradni izidi Državne volilne komisije. Pahor sicer ne pričakuje, da bo prišlo do kakšnih sprememb. Vsi trije so izpostavili željo po oblikovanju politično homogene vlade, z dovolj široko politično podporo, ki bo hkrati znala voditi dialog z opozicijo o najpomembnejših stvareh.

Najprej konsolidacija o prioritetah
Voditeljica LDS Kresalova je povedala, da se dobro zavedajo, da je pred vlado veliko izzivov in da bodo potrebne tudi težke odločitve. Zato je izjemno pomembno, da se najprej uskladijo glede vsebine, o prioritetah in ciljih, ostale teme, tudi glede vodenja resorjev, pa bodo prišle na vrsto pozneje.
Pahor je sicer še pred sestankom poudaril, da je Slovenija ta hip politično razdvojena, zato je po njegovem treba vzpostaviti politično atmosfero zaupanja, da nova oblast ne pomeni novega kadrovskega cunamija.

Spomnil je, da je tekmece in privržence že pred časom opozoril, da bodo on, njegova stranka in ljudje v vladi izpostavljeni skušnjavi in pritiskom, da nadaljujejo stari vzorec. "Tega ne bo. Če bo, potem se bom poslovil, ker ne bo padla samo ena od mojih obljub, ampak konceptualna sprememba," je obljubil Pahor.

Po pogovorih so prvaki tako imenovanega levega trojčka stopili še pred kamere in mikrofone. © Dejan Mijović

 
Po Golobičevih besedah so se trije voditelji strinjali, da se vlada, če jim jo bo uspelo oblikovati skupaj, ne bo ukvarjala z naslednjimi volitvami oziroma kako dobiti volivce za naslednje volitve. Slovenija je po njegovem mnenju doslej preveč časa izgubila z lastniško konsolidacijo, zdaj pa mora postaviti v prvo vrsto izzive, ki zadevajo tehnološki preskok, saj je ta ključen, da bo še naprej uspešna, konkurenčna in drugače socialno odprta, vključujoča družba.

Katero stranko bodo povabili v koalicijo, če bo mandatar postal Borut Pahor, je po njihovih besedah še prezgodaj govoriti. Pahor je komentiral tudi morebitne zahteve po ponovnem štetju glasovnic. Dejal je, da je zanj to povsem legitimno, če to zakon dovoljuje.

Za začetek štirje sestanki
Na SD so sicer že začeli pripravljati osnutek koalicijske pogodbe. Pahor bo, če postane predsednik vlade, najprej imel štiri sestanke: s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije in društva Manager, predstavniki vseh sindikatov, vodstvom Zveze društev upokojencev Slovenije ter predstavniki dijaške in študentske zveze.

Koga od strank bo povabil k sodelovanju v vladi, se bo po njegovih besedah odločil sam. Sicer pa se bo, kot je zatrdil, do konca pogovorov poskušal sestati s predsedniki vseh strank, tudi s tistimi, za katere pričakuje, da bodo v opoziciji. Odločitve, ali bi v vlado povabili DeSUS, ni še nihče sprejel, je zatrdil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.