Slovenija
1503 ogledov

Kaj bo Janša povedal Pahorju

Pahor, Janša
1/2
Saša Despot predsednik republike Borut Pahor je sprejel Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na predčasnih državnozborskih volitvah dobila največ glasov
Ta teden naj bi postalo jasno, ali bo Janez Janša sprejel mandatarski izziv in bo kljub košaricam, ki jih je dobil iz nekaterih strank, poskušal sestaviti vlado.

Medtem se pogajanja o koaliciji nadaljujejo tudi pod okriljem Marjana Šarca. Kako in na kakšen način bi z njim sodelovala Levica, pa bi lahko postalo jasno po današnjem svetu stranke.

Prvak na volitvah drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec na skupne pogovore potencialnih koalicijskih partnerjev, s katerimi je minuli teden usklajeval predlog koalicijske pogodbe, Levice ni povabil. Se je pa z njimi nekajkrat ločeno sestal.

O morebitnem sodelovanju s Šarčevo vlado bo svet Levice razpravljal danes, ko nameravajo po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca preveriti razpoloženje v stranki.

Šarec pa bo ta teden ostalim potencialnim partnerjem predstavil nov predlog koalicijske pogodbe, ki ga je čez vikend dopolnil s predlogi, o katerih so se uskladili minuli teden.

Za razliko od Šarca, ki aktivnosti za sestavo nove vlade ne skriva pred javnostjo, pa je prvak SDS Janša bolj skrivnosten. Večkrat je sicer napovedal, da bo k sodelovanju povabil vse parlamentarne stranke in da ima SDS predlog koalicijske pogodbe pripravljen, a hkrati tudi, da v mandatarsko zgodbo ne bo vstopil, če bi se izkazalo, da je večinska podpora v DZ zagotovljena nekomu drugemu.

Pahor, Janša Slovenija Zorko: Najverjetnejše so nove volitve

Kaj bo torej Janša storil na sestanku s predsednikom republike Borutom Pahorjem, predvidenem za drugo polovico tedna, ni jasno. Je pa Pahor napovedal, da se želi prepričati, da tisti, ki bo mandatarsko kandidaturo sprejel, od nje ne bo odstopil še pred glasovanjem v DZ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Spark 13:32 10.julij 2018.

    Edina rešitev so nove predčasne volitve, ki bodo iz parlamenta vrgle SNS, LAB, Nsi in DESUS. Na predčasnih volitvah bo LMŠ absolutna in relativna zmagovalka, druga bo SMC, tretja bo SDS, ostanki pa so za brezjajčne stranke.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 13:06 09.julij 2018.

    Edina rešitev je SDS in LMŠ,tako Šarec lahko opstane.Nove volitve Šarca potopijo,Janša in Levica pa pridobijo.Šarec naj se spusti z oblakov pa bo nekak šlo.