Slovenija
16 ogledov

Kaj dela hči, ne preverjajo

Poslujemo zakonito in dobro, in to so večkrat izrekli tudi vladni predstavniki, Žurnal24 main
Isti človek prek enega podjetja zavodu za zaposlovanje dolguje, prek drugega dobiva subvencije.

Zavod za zaposlovanje, ki ga vodi Marija Poglajen, od Invalidskega podjetja (IP) Pomurske pralnice, ki se je znašlo v stečaju, terja 17 tisoč evrov. Podjetju Solidarnost pa je prejemnik subvencij zavoda za zaposlovanje v višini 35.205 evrov. To ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bilo podjetje Solidarnost stoodstotni lastnik IP Pomurske pralnice. Spomnimo, podjetje Solidarnost je pred časom ponudilo, da bo odkupilo IUV v stečaju.

Nakup. “Imam občutek, da me stečajna upraviteljica ne bo več čakala,” pravi lastnik podjetja Solidarnost Jernej Štuhec. Trdi, da je četrtino denarja zagotovil, ni pa poroštva države za preostalo. “To je moj poraz, izgubil bom svoje premoženje, tudi hišo, v kateri živim, vse. Ruleta z državo je nevarna zadeva,” pravi.

 

Dolg je iz nadomestil

Na zavodu za zaposlovanje so pojasnili, da dolg do IP Pomurske pralnice izvira iz nadomestil, ki jih je dobivalo pet nezakonito odpuščenih delavcev podjetja. “Ljudje so se prijavili na zavod in prejemali denarno nadomestilo. Ker je bilo prenehanje delovnega razmerja nezakonito, je tudi prejemanje nadomestila neupravičeno,” so povedali. Lastnik dolžnika, podjetje Solidarnost, pa ima z zavodom sklenjene pogodbe za krajši delovni čas v višini 11.205 evrov in z Zaposli.me v višini 24 tisoč evrov.

Podlage za preverjanje ni
“Za preverjanje hčerinskih podjetij prosilcev za subvencije ne obstaja zakonska podlaga,” so pojasnili na zavodu za zaposlovanje. “Solidarnost in IP Pomurske pralnice sta pravna subjekta, ki samostojno kandidirata na javnih razpisih,” so dodali.

Kadar podjetje krši pogodbo, ukrepajo tako, kot je v njej predvideno, če pa gre v stečaj, prijavijo terjatve. V IP Pomurske pralnice bodo, kot kaže, ostali brez vsega tako delavci kot zavod, saj podjetje nima premoženja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.