Slovenija
36 ogledov

Kaj je hotel povedati?

Napis - MIro Cerar Reševalni pas/Twitter
Predsednik vlade Miro Cerar je danes na svojem uradnem profilu na družbenem omrežju Facebook pojasnil, kaj je hotel sporočiti z včerajšnijm napisom "Slovenec sem. Ne jamram, iščem rešitve", ki ga je imel na govorniškem pultu na prvi letošnji novinarski konferenci.

Zapis iz Facebooka objavljamo v celoti: 

"Slovenec sem. Ne jamram, iščem rešitve." je napis, ki ga je imel predsednik vlade dr. Miro Cerar na svoji prvi novinarski konferenci v letu 2016 na govorniškem pultu. Zanj se je odločil z namenom, da Slovenke in Slovence, ki bodo prebrali zapis, pa tudi samega sebe, spomni, da je pot v boljšo prihodnost in boljše življenje v naši državi skupno stremljenje k rešitvam. Ob tem se premier zaveda, da je način sporočanja manj običajen, vendar je poziv k naravnanosti iskanja rešitev in konstruktivni kritiki ne glede na neobičajen komunikacijski kanal njegov lasten poziv prebivalkam in prebivalcem Slovenije, da ob vseh težavah, ki so se nakopičile v naši državi, lahko čisto vsak od nas ne glede na dejavnost, ki jo opravlja, pripomore k boljšemu življenju v naši državi.

Že v novoletni poslanici je predsednik vlade državljankam in državljanom posredoval pravzaprav enako sporočilo. Tudi premier ima seveda pravico do izražanja lastnih mnenj, kot imajo medijski predstavniki in ostali pravico do svojih oziroma drugačnih. Tako so tudi ocene napisa, razumljivo, različne. Premier nikoli ni imel namena kogarkoli žaliti. Nasprotno, v pozivu h konstruktivnemu delovanju v slovenski družbi je nakazal na povezavo med Slovencem, državljanom, ki je aktiven, pozitivno naravnan in išče rešitve za nastale težave, torej na lastnost, za katero je prepričan, da je lastna Slovenkam in Slovencem navkljub pregovornemu »slovenskem jamranju«.

Kot je dejal že ob novem letu in bi si veljalo ponoviti večkrat:

»Res je, dragi Slovenci, veliko starih bremen se je nakopičilo. V preteklih letih smo se soočili s hudo krizo, katere posledice čutimo še danes. Slabo smo gospodarili s svojo državo, bankami, podjetji, zavodi, in politična kultura je bila vse nižja. Negativne posledice tega doživljamo še danes. Prav tako so današnji izzivi, predvsem mednarodne migracije, v marsičem drugačni od tistih iz preteklosti, pri čemer seveda niso nič manj zahtevni. Novim izzivom pa ne bomo kos, če ne bomo postali bolj pozitivno naravnani in začeli pri sebi in okoli sebe prepoznavati tudi vse tisto lépo in dobro, kar nas obkroža in kar vsak dan soustvarjamo. Ali se sploh zavedamo, v kako prijetnem delu sveta živimo?

Vsi vemo, da je Slovenija v marsičem bogata dežela. Toda njeno največje bogastvo smo mi sami, ljudje – vendar le pod enim pogojem: če to res hočemo. In naj vam povem svoje mnenje: če tega nočemo, potem za nas ni prihodnosti. Zato si nehajmo stalno metati polena pod noge ter začnimo delati in sodelovati za našo prihodnost in za prihodnost naših otrok. Zdaj, ko nam politična stabilnost, gospodarska rast in naraščajoč ugled Slovenije v Evropi in svetu omogočajo, da izkoristimo svoje potenciale, jih izkoristimo. Bodimo podjetni, inovativni in konstruktivno kritični. Aktivirajmo se z zavestjo o skupnem dobrem. Vztrajajmo. Le tako bomo izkazali naše resnično spoštovanje do lastne države, predvsem pa do prihodnjih generacij, ki jim bomo dali zgled in možnost za dostojno življenje. Z našim pogumnim in odločnim pogledom naprej bo tudi Slovenija šla naprej. Spoštovane Slovenke in Slovenci, v novem letu vam želim vse dobro, obilo lepih priložnosti in pa: čim več optimizma!"

PREBERITE ŠE: 

Komentarjev 15
  • dragec 14:59 20.januar 2016.

    bedak je vaš pleško - kandidat za SLO diktatorja. Desni komuisti prihajajo na oblast ob pomoči nesposobnih in neenotnih levih fašistov

  • Jernej Hostnik 13:12 20.januar 2016.

    Glasbeni odgovor g. Cerarju: https://www.youtube.com/watch?v=MGpV9vyMNPo

  • matermila 06:55 20.januar 2016.

    Ubogi smo Slovenci,če vlada ne more nadomestiti enega ministra,ki je obenem tudi protizakonito jemal denar(torej ga je kradel,čeprav na fini način).Bojim se,da bo po smrti istega Slovenija ostala brez finančnega ministra,saj kot pravi Cerar nimamo drugega človeka,ki bi ga lahko ...prikaži več nadomestil.Možakar se je opravičil,morda bo tudi vrnil denar(v 100 obrokih)in namesto,da bi odgovarjal za krajo pred sodiščem,bo še naprej pripet na državne jasli in zraven tega še upravljal z našimi milijardami.Čudna so pota božja.Kot bi dal čuvati svinjska rebra našemu Rexu.