Slovenija
10 ogledov

Kaj je KPK povedal Janša?

Slovenija 24.11.11, janez jansa, sds, intervju, foto: nino verdnik Nino Verdnik
Javnost lahko od danes naprej prisluhne tudi pogovoru KPK z Janezom Janšo.

Avdio posnetek so na svoji strani objavile Finance. Informacijska pooblaščenka je namreč takoj po objavi posnetka Zorana Jankovića dovolila medijem tudi dostop do Janševega posnetka.

V posnetku ga predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič sprašuje podrobnosti o stanovanju na Neubergerjevi v Ljubljani, o hiši v Bovcu, na kakšne način je dobil stanovanje na Mesarski ulici, ter kako je dobil stanovanje v Velenju, v katerem danes prebiva. Spregovori tudi o bančnih računih kreditnih karticah in avtu.

O nakupu stanovanj

Klemenčič je Janšo spraševal o nakupu stanovanja na Neubergerjevi v Ljubljani, za katerega je Janša pojasnil, da ga je kupil s kreditom in zaradi etažne lastnine imel celo težave z vpisom v zemljiško knjigo.

Stanovanje je nato prodal in kupil trosobnega na Komenskega. Zanj je plačal 90.000 evrov in dodal, da ima kupoprodajno pogodbo, ki pa je po njegovem mnenju tudi med javno objavljenimi dokumenti na Facebooku.

Za stanovanje v Trubarjevem kvartu je Janša pojasnil, da ga je plačal v dveh oziroma treh zneskih v enem letu. Zanj je dal kupnino od prodanega enosobnega stanovanja, s prodajo parcele in zemljišč v Trenti in gotovinskim kreditom pri NLB.

Opremo kupoval v Ikei

Stanovanje ob nakupu ni bilo opremljeno, Janša pa je pojasnil, da je v njem živel sam, zato ga niti ni v celoti opremljal. Opremo je kupoval v Ikei, po njegovem zatrjevanju pa je bilo vse "skupaj vredno nekaj tisoč evrov".

Klemenčiča je zanimala tudi počitniška hiška v Bovcu. Janša je pojasnil, da gre za staro počitniško hišico, ki je stala 130 tisoč mark. Financiral jo je s honorarji od knjig, imel pa je tudi manjši kredit. "To je bilo edino premoženje, ki sem ga kupil v desetih letih," je pojasnil.

Stanovanje na Mesarski ulici je Janša plačal s hipotekarnim kreditom, stanovanje pa je bilo že opremljeno, ja zatrjeval. Lastnica tega stanovanje je tudi njegova žena, ki ji pripada polovica.

Zadnja nepremičnina, ki je zanimala Klemenčiča, je velenjska. Znesek, vir, način plačila, je bil oster Klemenčič. Janša je pojasnil, da je ta v njegovi sto-odstotni lasti, da pa jo je financiral s prodajo stanovanja na Komenskega in povečanjem hipotekarnega kredita.

O ari za hišo v višini 5000 evrov, ki je bila plačana na roko, pa je dejal, da sta denar bodisi on ali žena dvignila z računa, ali pa ga je kdo posodil. "Ne spomnim se točno," je dejal.

Kupil rabljen avto, ki se ne kvari

Janša je Klemenčiču pojasnil, da je za avto plačal okoli 40 tisoč evrov, ker pa je bil rabljen, je bil cenejši. Po njegovih zagotovilih ga je plačal s prihranki v dvah nakazilih prek tekočega računa. Ni pa bil prepričan, ali si je za avto sposodil denar. Pozneje je sicer priznal, da mu je del kupnine za avto posodil brat.

Avto ni terjal večjih stroškov, saj se ta po njegovih besedah v prvih letih ne kvari, je povedal.

Za račune skrbi žena

Janša je pojasnjeval tudi svoja potovanja v Avstralijo, na Mavricius, Tajvan in v Švico. Obenem je razkril, da imata z ženo "skupno blagajno", torej da strošek poravna "tisti, ki ima kaj na računu". Žena je tudi tista, ki večinoma skrbi za plačevanje računov.

To je po njegovih besedah tudi razlog, da na njegovem tekočem računu ni zaznati nobenega od življenjskih stroškov in stroškov za avto, po letu 2005 oziroma 2006 so tudi prenehala vsa plačila za elektriko, je ugotovila komisija.

Ne ve, od kod 33 tisoč evrov

Komisija je leta 2005 zaznala tudi polog v višini 33.000 evrov na njegov tekoči račun, a je Janša dejal, da se tega ne spomni in tudi dvomi o tem. Klemenčič mu je odgovoril, da je to na izpiskih, ki so jih pridobili od banke.

Spomnimo...

Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Goran Klemenčič, je sicer v končnem poročilu po nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank očitala Jankoviću in Janši kršitve protikorupcijske zakonodaje. Janković se je zato poslovil z mesta predsednika stranke, medtem ko se z županske funkcije ne želi umakniti. Očitki Janši pa so zaradi pozivov takratnih koalicijskih partneric DL, SLS in DeSUS, naj odstopi, sprožili politično krizo in na koncu menjavo vlade Janeza Janše z vlado Alenke Bratušek.

Komentarjev 11
  • Mr.Bean 07:27 19.junij 2013.

    Verjetno, ko toooliko zaslužil s pisanjem knjig ne uspeš več slediti svoje finance…

  • Šemefuky 23:58 18.junij 2013.

    Daj frajeru nakaži meni mal tistega česar se ne spomneš, ker jaz se te bom spomnil. Takega ciničnega prašiča, pa še ni mati rodila, to je unikat.Pismo sedaj pa sem tudi jaz proti tožilstvu, sodiščem in vsem ostalim preganjalcem ...prikaži več hudiča, ker če je ta primerek še na prostosti in ni obsojen za tisto kar se ne spomne, za davkarijo velja obratno dokazno breme, potem lahko danes vse take prašiče izpustijo, ker itak niso nobenga sposobni zapreti, ki je res kaj naredil. Svinje zbor in vse v 3PM.

  • Scott 23:53 18.junij 2013.

    Kramberger jo je imel v srcu, Slivnik kar tri v hrbtu...